Početna NAJNOVIJE AKTUELNO BPS: Novi grb Banje Luke negira Bošnjake i upućuje da je to...

BPS: Novi grb Banje Luke negira Bošnjake i upućuje da je to srpski grad

103
0
DIJELI

Predsjedništvo Bosanskohercegovačke patriotske stranke BPS-Sefer Halilović povodom usvajanja novog grba grada Banja Luke, smatra da je takvo rješenje potpuno jednonacionalno obojeno i predstavlja samo jedan, srpski narod, te negira prisustvo ostalih i njihovo pravo na ovaj grad.

– Mi u BPS-u smatramo da grb Banje Luke kakvog je usvojila Skupština ovog grada, negira historiju Bošnjaka ovog grada, njihovu historijsku i kulturnu zaostavštinu i, na kraju, upućuje poruku da je to danas srpski grad u kojem Bošnjaci nisu dobro došli – izjavio je član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović.

To je, kako je naveo u saopćenju za javnost, “nastavak srbizacije i jednonacionalizacije tog entiteta”.

– Također, ovo je put u onemogućavanje povratka na trajan način i ovo su vrlo opasni, politički i ideološki procesi koje, očito, niko ne zaustavlja u našoj državi – dodao je Halilović.

Podsjećamo, osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo nadolje, a na njima stilizovana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije istorijske ličnosti iz bliske istorije Banje Luke – Petar Kočić koji simobliše kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik.

Ustavni sud RS-a je februara 2013. godine proglasio tadašnji grb Banje Luke neustavnim, jer su u njemu sadržani sami simboli srpskog naroda.

DIJELI