Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

62
DIJELI

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč obilježit će se danas na platou Golog brda. Centralna manifestacija uz prigodan program počinje u 19 sati nakon čega će biti priređen zajednički iftar za postače. Bit će uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo. piše agencija Patria.

– Pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ bit će uručena ratnom komandantu Prve dobrinjske brigade, generalu Ismetu Hadžiću, a kolektivna jednoj od najelitnijih jedinica Prvog korpusa Armije RBiH Lahkoj pješadijskoj četi 2. Viteške motorizovane brigade. Plaketa će posthumno biti dodijeljena i komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, rahmetli Ramizu Salčinu. Priznanje se dodjeljuje za izuzetne zasluge u odbrani Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine u odbarmbeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, kao i organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima – saopćeno je iz Općine Novi Grad.

 

 

Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz, koji polazi ispred Istiklal džamije u 18.30 sati. Povratak autobusa sa Golog brda je nakon završetka manifestacije obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850., Vis i Golo brdo, odakle su četnici svakodnevno granatirali i ubijali Sarajevo.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.