Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Gazza- Djevojčica jedanaest godina poslije masakra na plaži

Gazza- Djevojčica jedanaest godina poslije masakra na plaži

163
0
DIJELI

Jedanaest godina nakon masakra na plaži u Gazzi u kojem je ubijeno sedam članova njene porodice, Huda Galia je završila svoje dodiplomske studije Šerijata i prava na Islamskom univerzitetu u Gazzi.

Tog popodneva 9. juna 2006., porodica Galia je bila na izletu na Sudanija plaži u blizini Bejt Lahije na sjeveru Gazze kada je izraelska artiljerija i mornarica granatirala plažu i ubila sedam članova njene porodice uključujući njenog babu, Ali Galia (49), jednu od njegovih žena, Raisu (35), i petoro braće i sestra: Hajsama (pet mjeseci), Hanadi (18 mjeseci), Sabrin (4), Ilham (15) i Alija (17). Nekoliko drugih je povrijeđeno, neki ozbiljno.

Snimak Hude kako bolno plače dozivajući oca dok trči prema njegovom tijelu je obišao cijeli svijet. Snimak kako pada pored njegovog mrtvog tijela pretvorile su Hudu u ikonu palestinske borbe.
Prije nego što je Hudi uručena počasna nagrada, rektor Islamskog univerziteta u Gazzi, Adel Avadallah je kazao: “Huda nije prosječna osoba, ona je djelić svakog Palestinca. Ušla u naše duše i naša srca, i naša je dužnost da se brinemo o njoj i da budemo uz nju”.
“Posebno sam zahvalna mojoj majci koja je ostala uz mene, koja se toliko brinula o meni, odgojila me i ohrabrila da završim svoje školovanje”, kazala je Huda tokom svečanosti uručenja diploma.
Izrael je na početku preuzeo odgovornost za granatiranje, navodeći da žali zbog civilnih žrtava. Kasnije je, međutim, povukao izjavu i kazao da izraelska vojska nije odgovorna, zaključivši da je bombardovanje prouzrokovala bomba koju je Hamas postavio na plaži.

DIJELI