Početna NAJNOVIJE AKTUELNO JOŠ JEDNA PRIČA O TITOVOJ SMRTI- 19. februar ili 4. maj?

JOŠ JEDNA PRIČA O TITOVOJ SMRTI- 19. februar ili 4. maj?

443
0
DIJELI

Umro je drug Tito!”, rečenica je koju je prije 37 godina sa suzama u očima na TV Dnevniku izgovorio spiker Miodrag Zdravković! Svi u SFRJ su plakali, iako se znalo da je Josip Broz teško bolestan.

Godinama kasnije, do dana današnjeg, više historičara, biografa, ali i teoretičara zavjere uporno je iznosilo ideju da je najveći sin naših naroda i narodnosti zapravo preminuo mjesecima prije 4. maja! “Josip Broz Tito je umro” je poruka koju je Savjet za odbranu ustavnog poretka SFRJ, navodno, u najvećoj tajnosti još 14. februara 1980. godine uputio razaraču “Split”, koji se nalazio u vodama Crnog mora.

Ubrzo je povučena, a kao razlog se navodi to što su doktori, prema nekim tvrdnjama, već klinički mrtvog Broza priključili na aparate dok državni vrh ne odluči šta da se radi nakon njegove smrti i kako da se sačuva stabilnost u zemlji. Klinički centar u Ljubljani navodno je samo čekao šifrovanu poruku “Utakmica je počela”, koja je označavala trenutak da se javnosti saopšti činjenica da je Tito mrtav. Međutim, po teorijama, predsjednik SFRJ nije izdržao i navodno je umro pred zoru 19. februara 1980. Sve teorije zavere opovrgava prof. dr Predrag Lalević, anesteziolog i hirurg koji je 16 godina brinuo o Titovom zdravlju.

– Vrijeme koje smo onda objavili kao vrijeme Titove smrti tačno je u sekundu. Tada je umro, a sve ostalo su gluposti. Lično sam mu isključio aparate. Bio sam njegov ljekar od 1964. pa do smrti i sjećam se samo lijepih stvari – kaže Lalević i potvrđuje da Jovanka nijednom nije posjetila Tita u bolnici u Ljubljani. U vrijeme Titove bolesti u Americi su ucjenjivači ukrali posmrtne ostatke Čarlija Čaplina, pa su organizatori Titove sahrane željeli da postave što težu mermernu ploču kako se to ne bi desilo s Brozovim ostacima.

– Bilo je jasno da se ploča od devet metara može postaviti na grob samo pomoću dizalice, a tako dugotrajan i neizvjestan čin ne bi bio baš efektan pred svjetskim kamerama. Odlučili smo da umjesto prave nadgrobne ploče stavimo „masku“, takođe mermernu, ali znatno lakšu – rekao je inženjer grobnice Dragomir Gavrilović, koji je dodao da se finišu sahrane pristupilo 8. maja, oko 16.30 sati, kad su državnici otišli, a kamere se ugasile. .

DIJELI