Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Kontracepcijska pilula može utrostručiti rizik od raka dojke

Kontracepcijska pilula može utrostručiti rizik od raka dojke

694
0
DIJELI

Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Michigan pokazalo je da žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju veći rizik od raka dojke. Navode kako kontracepcijske pilule mogu povećati nivo estrogena i progesterona što, u donosu na žene koje ih nikad nisu uzimale, može utrostručiti rizik.

Istraživanje je pokazalo da je krv žena koje su uzimale kontracepcijske pilule imala mnogo veći nivo hormona nego krv žena koje nikada nisu uzimale kontracepcijske pilule. Četiri od sedam testiranih žena imale su četiri puta veći nivo progesterona u krvi, a 40 posto žena imalo je veći nivo estrogena.

Bez obzira na nalaze, glavna autorica studije Beverly Strassmann naglašava da pilule imaju pozitivan učinak na zdravlje mnogih žena te da rezultate treba oprezno interpretirati i uzeti s rezervom jer ne postoji lagan odgovor kada se procjenjuju pogodnosti i rizik. Također, ističe da žene u fertilnoj dobi imaju mali rizik za obolijevanje od raka dojke.

Prema podacima najveće dobrotvorne institucije za istraživanje raka “Cancer Research UK” najmanje jedan posto žena oboli od raka dojke zbog primjene kontracepcijskih pilula.

“Zaštitni učinak pilule protiv raka maternice i raka jajnika veći je nego povećani rizik od raka dojke. To znači da, ako uzmete u obzir sve žene koje su koristile kontracepcijske pilule, zaštitni učinci nadilaze povećani rizik od raka”.

DIJELI