Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Otvorena izložba “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…”

Otvorena izložba “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…”

94
DIJELI

U okviru manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH 92 – 95”, Koordinacija temeljnih boračkih organizacija i udruženja HNK večeras je u Centru za kulturu Mostar organizirala prvu u nizu manifestacija, izložbu ratnih fotografija pod nazivom „Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara…“, u saradnji sa Arhivom Centra za za mir.
Brojnim gostima, zvanicama i građanima Mostara prikazan je i dokumentarni film koji svjedoči o političkim i vojnim aspektima odbrane Mostara, a koji je samo početak filmskog dokumentiranja velikog broja događaja koji će detaljno obrađivati pojedine ključne događaje i ličnosti iz ratnog perioda.

 

 

U ime domaćina prisutnima se, o značaju obilježavanja važnih događaja iz bliske prošlosti, obratio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja HNK, Zlatni ljiljan, i jedan od ratnih komandanata čuvene Mostarske Brigade Suad Muharemović.

Muharemović je u svom obraćanju istakao da su se organizatori za izložbu odlučili jer su se borci sa fotografija ponosno borili za svoj narod za Mostar i za BiH.

„Ono zajedničko što smo imali je jedinstvo bosanskih i mostarskih patriota koje nam sada nedostaje. Šta je sa tim jedinstvom danas? To je jedina poruka. Samo jedinstveni možemo doći do Mostara za koji smo se borili. Samo jedinstveni možemo spriječiti da Mostar postane hrvatski stolni grad. Pozivam vas na to jedinstvo. Hvala Centru za mir što nam je ustupio arhivsku građu za ovu izložbu“, rekao je Muharemović.

Gostima se potom obratio direktor Centra za mir, Safet Oručević koji je čestitao Koordinaciji i zahvalio im se na organizaciji ovog događaja.

“Nadam se da ćemo i na ovaj način rasvijetliti historiju grada Mostara“, rekao je Oručević.

 

 

Član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović u svom je govoru također čestitao Koordinaciji te se zahvalio na na trudu da se sačuva historija.

„Zaborav je opasan proces koji može dovesti da se stvari ponove. Istinu moramo braniti“, rekao je Izetbegović.

On je dodao da će se nastaviti borba da se istina zna u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska politika ne ide tako daleko, kao ona iz RS. Oni pozitivno uveličavaju, a negativo umanjuju. Slijedi nam borba za istinu i pravdu jer samo na istini možemo izgraditi dobru budućnost. Odnosi Hrvata i Bošnjaka bili su bolji i lošiji. Pomoći ćemo našim susjedima da zaista bude promicatelji evropskih vrijednosti. U ime njih morat će se odustati od podrške zločincima, od dvije škole pod jednim krovom, od dva ministarstva za borce pod jednim krovom, od dva Mostara pod jednim krovom, od koncerta Tompsona. Vaša borba u Mostaru nama je iz Sarajeva uvijek djelovala nevjerovatno. Mostarci su pružili otpor koji je nadjačao, zato su Mostarci uvijek imali poseban odnos sa Alijom. A raduje me da i Alija ima posebno mjesto u vašim srcima. “Oni će se umoriti, a mi nećemo”, to je bio Alijin odgovor na novinarsko pitanje o ishodu rata. S tom mišlju otvaram večerašnju izložbu“, poručio je Izetbegović.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.