Home NAJNOVIJE IZDVOJENO Poklon bh. sevdah benda “Divanhana”: “S one strane Plive” (VIDEO)

Poklon bh. sevdah benda “Divanhana”: “S one strane Plive” (VIDEO)

178
0
DIJELI

Bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana svim ljubiteljima sevdalinke na Dan državnosti BiH poklanja novu pjesmu i video.

Početkom mjeseca februara 2016. godine Divanhana je započela saradnju sa produkcijskim timom Al Jazeere Balkans sa idejom da zajednički ekranizuju aktuelnu turneju benda “Zukva 2016”. Snimanja su pratila koncerte i realizovala su se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Evrope.

Tokom snimanja, kroz prisnu komunikaciju sa publikom prije, poslije, kao i na samim koncertima, rodila se ideja za realizacijom sevdalinke “S one strane Plive” kao simbolom spajanja ljudi kroz sevdah, slavljenja bogate baštine duhovne raznolikosti Balkana i zajedničkim građenjem ljepše budućnosti na ovim prostorima.

“U toku rada na filmu, sretali smo ljude iz različitih krajeva bivše Jugoslavije, čije su sudbine isprepletene i danas smještene u druge krajeve Evrope i ostatka svijeta. Ljubav prema domovini danas prenose na svoju djecu, a tugu u tuđini zaborave, kako kažu, uz sevdah. Ovdje im je ono što vole. Tu sjetu prepoznasmo u jednom stihu koji kaže da je svaka tuđa zemlja, tuga golema. Toliko ponosa u melodiji i čežnje za domom u riječima, bili su dovoljna inspiracija da sevdalinka ‘S one strane Plive’ postane službeni soundtrack za dokumentarni film ‘Zukva’ koji o našem kolektivu još od početka godine realizuje produkcija dokumentarnog programa Al Jazeere Balkans. Znamo i da je melodija iste poznata u novijoj historiji naše domovine kao melodija za prvu himnu republike Bosne i Hercegovine. Danas, na Dan državnosti, jedinstvom i snagom mladosti želimo poručiti svima, gdje god da se nalaze, da se nikada ne smijemo umoriti u davanju otadžbini. Bosanci i Hercegovci, sve što možemo postići, dugujemo domovini. Ne samo zbog predaka, nego zbog potomaka. Neka među nama vlada samilost i stabilnost. Na ovaj dan, sutra, uvijek”, izjavila je Naida Čatić, vokalistica benda Divanhana.

Divanhana je na pjesmi sarađivala sa priznatim sarajevskim horom Pontanima, te je na samoj realizaciji pjesme učestvovao tim od preko 50 ljudi. Specifičnost hora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave muzikom ili vole pjevanje, a ovogodišnji su dobitnici Mirovne nagrade Međunarodnog centra za međureligijski dijalog iz Dohe.

Horske dionice pjesme su snimane u crkvi svetog Ante Padovanskog na Bistriku, dok su se dalja snimanja odvijala u Long Play Studiju u Sarajevu. Produkciju za pjesmu potpisuje Borjan Milošević sa kojim Divanhana njeguje dugogodišnju saradnju, još od albuma “Bilješke iz Šestice”.

Video za pomenutu sevdalinku, koji će ujedno biti i završna scena pomenutog dokumentarca, sniman je u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu.

“S one strane plive” u izvedbi Divanhane je od ovog momenta dostupna i na besplatan download na službenoj stranici benda www.divanhana.ba.

DIJELI