Početna NAJNOVIJE AKTUELNO SDA ODGOVORIO DODIKU: Granica između Srbije i BiH neće se mijenjati

SDA ODGOVORIO DODIKU: Granica između Srbije i BiH neće se mijenjati

60
0
DIJELI

Nije prirodno, a nije ni fer, niti pošteno – kako to tvrdi Milorad Dodik – i protivno je i svim međunarodnim aktima, da se dio teritorije jedne države na kojoj su počinjeni masovni zločini i genocid spoji s državom koja je u tome učestvovala. To je neprirodno, nefer i nepošteno i mi to nikada nećemo dozvoliti. Granica između država Srbije i Bosne i Hercegovine će zauvijek ostati tamo gdje se sada nalazi, jer oni koji vole BiH nikada neće dopustiti da se ona pomjeri. Entitet RS može biti samo dio države BiH u kojem pored Srba žive i Bošnjaci, Hrvati i Ostali, i koji moraju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji tog entiteta. Sve drugo bi predstavljalo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira, i odvelo bi u nestanak entiteta RS, koji je nastao tim sporazumom – poručili su iz SDA.

Ističu da “država BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastaviće svoje postojanje. Velikosprski agresor na BiH je učinio zločin prema nesrbima, ali i prema srpskom narodu u BiH. Zna Dodik koliko je srpske djece ubijeno bombardovanjem Sarajeva, da su Srbi natjerani da napuste Sarajevo prilikom reintegracije“.

– Vjerovatno je to imao na umu kada je Karadžića prije 20 godina nazvao najvećom nesrećom srpskog naroda. Danas priča drugu priču, a dobro zna da od nje nema ništa. Dodik radije priča o svojim pustim snovima da bi ljudi zaboravili stvarnost i ekonomsku situaciju u koju ih doveo. RS grca u dugovima, fondovi i budžet su u kolapsu, brojne banke propale, ekonomija ovog entiteta je na koljenima. Umjesto što se igra vatrom, Dodiku i onima koji ga podržavaju bi bilo pametnije da povedu računa o ekonomskom razvoju i ljudskim pravima svih građana u tom entitetu – stoji u saopćenju SDA.

DIJELI