Početna NAJNOVIJE AKTUELNO ZABORAVLJENI VUKOTIĆ

ZABORAVLJENI VUKOTIĆ

150
0
DIJELI

Ime Dušana Vukotića mlađim generacijama koje odrastaju na modernim crtićima vjerovatno neće biti poznato. Međutim, zaintrigiraće ih sigurno ako čuju da je u pitanju prvi umjetnik iz bivše Jugoslavije kojem je animirani film svojevremeno donio Oscara.

Dušan Vukotić bio je reditelj, scenarista, crtač i karikaturista. I jugoslovenski oskarovac – davne 1962. dodeljen mu je Oscar za najbolji animirani film i to je prvi put da je dodijeljen neameričkom filmu. Vukotić je tada “pobijedio” i Disneyja.

Nagrađeni film zove se “Surogat”.

Dušan Vukotić rođen je u Bileći 7. februara 1927., a umro je u Zagrebu 8. jula 1998. godine. Studirao je arhitekturu u Zagrebu, a nakon Drugog svjetskog rata je kao karikaturista radio u kazalištu Jazavac/Kerempuh.

Debitovao je crtanim filmom “Kako se rodio Kićo” 1951. godine. Nakon što je osnovan Studio za crtani film Zagreb filma 1956. realizovao je prvi potpuno samostalan projekat “Nestašni robot”.

U nastavku, njegova interesovanja i inspiracije su se samo širile, a svoj karakteristični izraz izgradio je kroz parodije na westerne (Cowboy Jimmy), filmove strave i užasa (Veliki strah), gangsterske filmove (Koncert za mašinsku pušku) i naučne fantastike (Krava na mjesecu), crtane bajke (Čarobni zvuci, Abrakadabra)…
Kao svjetskog majstora potvrđuju ga filmovi “Piccolo” i “Surogat”.

“Vukotićevo stvaralaštvo nisu puki gegovi, to je filozofija, čitav jedan pogled na svijet”, ocijenili su kritičari.

Više od dvije decenije predavao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, osvojio je 146 jugoslovenskih i međunarodnih nagrada, a pred smrt je započeo pripreme za veliku češko-hrvatsku animirano-igranu koprodukciju.

Svoj posljednji film “Dobro došli na planet Zemlju” napravio je 1993. godine.

DIJELI