Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Zukorlić: Bošnjaci i Srbi da grade prijateljske odnose koji će se zasnivati...

Zukorlić: Bošnjaci i Srbi da grade prijateljske odnose koji će se zasnivati na poštovanju različitosti

90
0
DIJELI

Predsjednik skupštinskog Odbora za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić je ponovo danas predložio formiranje Nacionalnog savjeta za pacifizaciju društva.

Također, kada je riječ o odnosima Srba i Bošnjaka Zukorlić ističe da treba širiti poruke zajedništva i graditi prijateljske odnosa koji će se zasnivati na poštovanju kulturnih različitosti.

Zukorlić je gostujući na Pinku rekao da danas toliko ima nasilja u našem društvu, naročito porodičnog i podsjetio da je on još prošle godine predlagao formiranje Nacionalnog savjeta za pacifizaciju društva.

On je rekao da, nažalost, za to “nije bilo sluha” i da su svi tada mislili da je njegova ideja usmjerena protiv globalnog terorizma i nasilja.

“Globalno nasilje i ratovi najprije počinju na porodičnim relacijama, dese se u pojedincu devijacije u svijesti i masovna nasilja nastaju kada imamo mnogo pojedinaca koji nasilje smatraju normalnom pojavom. Zato ova nacija, društvo, zajednica, država, ovaj prostor, mora to sagledati”, smatra Zukorlić.

On je istakao da je opasno kada se lako u društvu prelazi preko slučajeva nasilja i poručio da se na nasilje mora oštro reagovati.

“Zato moramo napraviti front ili savez za pacifizaciju, gdje ćemo biti glasni na svim relacijama, da bi ocrnili zlo. Mora se osuditi i prezreti zlo”, poručio je Zukorlić.

On navodi da Srbi i Bošnjaci treba da se ugledaju na Francuze i Nijemce, kao i druge narode koji su imali historijska neprijateljstva, i da kažu – hajde da vidimo šta nam je zajedničko: historija, kultura, genetski smo izmiješani, jezik u značajnoj mjeri…

“Bošnjaci i Srbi imaju različitu vjeru, ali to je bogatstvo – različita kultura. Treba da se postavimo kao prijatelji i onda je to veliko bogatstvo. Ali, moramo staviti tačku na ono: gdje je crkva to je zlo sa tačke muslimanske ili bošnjačke, ali i na ono: tamo gdje je džamija tu je zlo, tu ne smije džamija. To su posljedice primitivizma i zaostalosti. Moramo na to staviti tačku”, naglasio je Zukorlić.

On navodi i da u našoj tradiciji imamo lijepe primjere zajedništva i da su u vrijeme Osmanlija muslimani pomagali da se napravi crkva komšijskom narodu.

Zukorlić je dodao da je zato važno voditi kulturu dijaloga.

DIJELI