Početna VIJESTI KULTURA 3. maj – Dan slobode medija: Novinari svakodnevno pod pritiskom

3. maj – Dan slobode medija: Novinari svakodnevno pod pritiskom

67
DIJELI

Povodom obilježavanja 3. maja, Dana slobode medija, jučer je u sali za konferencije hotela Evropa u Sarajevu održana prezentacija Udruženja BH novinari, na kojem su iznijeti zanimljivi rezultati istraživanja kada je u pitanju profesija u BiH i općenito odnos prema novinarima.

Na istraživanju Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH radili su akteri Udruženja BH novinari i njemačke organizacije “Friedrich Ebert” – Stifung.

Politički uticaji

Kako je istakla Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, naša zemlja je djelimično slobodna kada su u pitanju mediji, te se nalazi na 103. mjestu u svijetu, između Nigerije i Haitija.

– Rezultati istraživanja su pokazali da građani BiH i dalje najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političarima. Smanjen je udio onih sa stavom da je osnovna prepreka slobodnim medijima u BiH politička i financijska zavisnost, dok je porastao udio onih sa stavom da je prepreka opća politička klima u zemlji. Također, raste percepcija građana da najveći uticaj na medije imaju političari, kazala je Rudić.

Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu Tuzla, smatra da medijske slobode u BiH postoje, ali da one nisu dovoljne.

– Za slobodu se uvijek treba boriti i nje nikad nema dovoljno. Ko je najviše odgovoran zbog takve situacije? Na prvom mjestu vlast koja je u osnovi nedemokratska i koja njeguje nedemokratsku javnu komunikaciju, rekao je Osmančević.

Na pitanje kakav kadar sa fakulteta dolazi u novinske redakcije, Osmančević odgovara da je to teško mjeriti, ali da je svakako mana što ne postoje tzv. uredi za kvalitet koji bi mogli mjeriti kompletencije novinara, odnosno studenata.

Jeftina promocija

Zlatiborka Popov – Momčinović, profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo, kazala je kako je BiH lider u regionu kada su u pitanju zakoni koji štite slobodu medija, ali da je situacija u praksi potpuno drugačija.

– Svjedoci smo svakodnevnih pritisaka na novinare. Oni dolaze od političkih stranaka. Političari pokušavaju da utiču na uređivačku politiku medija. Koriste medije za vlastitu promociju, šalju saopštenja kako bi se na jeftin način prezentirali publici, dodala je Popov – Momčinović.

Znamo.m@/Oslobođenje

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.