Početna NAJNOVIJE IZDVOJENO AFB KOLUMNA- Istina

AFB KOLUMNA- Istina

21
DIJELI

 

 

Ko se ne bi divio vjekovnoj inteligenciji „malih ljudi“? Danas se mališani rađaju „sa fakultetom“. Unuk mog prijatelja je samo jedan od primjera kako trogodišnjaci i oni stariji znaju postaviti pravo pitanje. Mali Mak M. „kažnjen“ od roditelja zbog nestašluka koji je uradio i, po starom i oprobanom receptu „otjeran u cosak“. Mališan je strpljivo i pedantno otišao u „kazamat“ i, dok su roditelji nastavili sa pričom mali genije je u svom briljantnom mozgu redao pitanja….i….nakon „grozničavih“ desetak minuta okrenuo se i majci i ocu postavio sasvim logično pitanje: „Da li će meni neko reći šta ja radim ovdje?“.

 

PIŠE

ADMIR F. BEGANOVIĆ

Pitanje koje jeste na mjestu, niko mu nije objasnio da je kažnjen, da mora „odgovarati“ i snositi posljedice svog ponašanja. Mali Mak još nije svjestan da je samim činom rođenja dužan nekoliko miliona eura jer živi u zemlji koju su političari unakazlili, da živi u sistemu koji je od lojalnih napravio bahate i bogate ljude, da je najljepša zemlja na svijetu umotana u svilu apsurda i da na tabeli historije cinizma zauzima visoko mjesto.

Istina.

Ne može mali Mak da skonta zašto njegov jedini, omiljeni amidža odlazi u Dablin da studira, ne može da skonta zašto je lijepa Amela dok je konobarisala studirala i na taj način izdržavala i sebe i porodicu i zašto je otišla u Njemačku da radi, kako da mališan skonta da su nekadašnji „reketaši“ , bogato uskraceni poštenjem danas u parlamentu, kako će Mak i za deset, petnaest godina razumijeti „koalicije“. Svade se dva čovjeka, prvi drugom pominje mrtvu majku a drugi preko toga prelazi zbog ocuvanja svoje fotelje. Ljigavo i jedno i drugo ali…..opstaju.

Istina.

Davno sam pogodio neke stvari, događaje…..prognozirao smrt nekih koalicija i prije njihovog poroda, upozoravao i narod i one poštene, malobrojne i….ništa.

Kada jednog dana mali Mak i ostali Makovi budu rekonstruisali doba svojih očeva i djedova na šta će naići?

Da li će sramota današnjih političara nadživjeti njih?

Naravno da će Mak ove analize sa svojim vršnjacima vršiti negdje na univerzitetima Amerike i Evrope. Ali ima i onih njegovih vršnjaka koji će pratiti seksi oglase a studirati na akademijama u Bosni, FBI akademija u Gacku, Međunarodno pravo u Travniku, Medicina u Donjem Brabonjištu, Vojna akademija u Milostrahu kod Cazina…. i nakon nekoliko rata dobiti diplomu i pravo u parlament. Mak i Makovi nisu podobni, nisu jer imaju mozak i pametne roditelje….

Istina.

I onda je kriv kolega Ozren Kebo kada napiše kolumnu „Jebo školu“. A naravno, novinari ko novinari „gamad“ koja remeti poredak.

Šta danas u školama uči omladina? U Predsjedništvu sjede Graja, Vlaja i Raja a Visoki predstavnik kao Paja Patak… ali….to su junaci crtanih filmova. Bože o čemu ja ovo pišem????

Kome pišem?

Vudvord i Bernstin su srušili Nixona u državi koja ima sistem. Kakav sistem ima moja Bosna? Nema ni onaj periodni.

I dok su sudovi puni tužbi za neplacenu vodu, struju, grijanje, tv pretplatu…lopovi i ubice slobodno marširaju gradom…

Sve razloge da ih poštujem su mi uzeli.

Istina

Savršeno bezkorisni ljudi, moralni autizam,fikcija,podmornice na nebu…

U mojoj Bosni narod i politika se odlicno ne razumiju.

Istina

Šta ću ovdje?

Bitne stvari ne vidim očima vec srcem. Možda i previše volim ovu zemlju da bi je sada napustio. Ne treba mi selidba od poznatog u strano. Kada su „pametni“ bježali iz nje ostao sam u Bosni, i neka sam. Ali boli kada neko sa šlajpekom deviza navrati pred šalter i ima prednost od iskaznice ratnih vojnih invalida, boli što će Mak jednog dana otići iz zemlje svojih pradjedova . U mojoj zemlji poštenje je odavno poznato organima gonjenja.

Najskuplju riječ naše civilizacije smo pošteno platili. Sloboda.

Istina

Ali, kakva je to sloboda kada penzioner sluša o Sutorini a mašta o kompotu od šljiva, kakva je to sloboda kada se omadina „pali“ na razne rialiti programe iz komšiluka pa su tako Kristijan Golubović i ona silikonska Stanija vrijedniji od Amela Tuke, Maca Diskrecija bolja od Amire Medunjanin, Zmaj od Šipova kvalitetniji od naših šampiona u sjedecoj odbojci….

Danas roditelji biju profesore u školama.

„Nema veze što moja kćerka dolazi iz kafane u ranu zoru, ona stigne sve i naučila je a profa joj jedan dao, hej jedan joj zaključio. Šta će njoj matematika, udace se ionako…..“

O čemu ja to?

O stvarnosti, apsurdima…..

K*o beduin bez kamile….

Bude me ratovi, kvazi tjelohranitelji koje „jedam za doručak“, krstarice plešu u kadama. Ne pratim šejtanovu navigaciju ali ona prati meni i…vrijeba.

Nepristojno bogati nose krunu, svaku noć na Dnevniku…

Ne gledam Dnevnik

Bolje i smetnje na tv-u nego dnevnik.

Istina…

 

 

Moja Bosna je prošla kliničku provjeru, Gospodar nas stalno opominje ali ….

Ma, sve mi ono na pameti što reče mali Mak—-„Šta ja radim ovdje?“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.