Početna ZANIMLJIVOSTI POUČNE I DRUGE PRIČE Citati Paula Coelha koji će vas natjerati da život gledate drugim očima

Citati Paula Coelha koji će vas natjerati da život gledate drugim očima

200
DIJELI

Za romane ovog brazilskog pisca možemo slobodno reći da su prave male zbirke citata.

Književnik Paulo Coelho rođen je 24.8.1948. godine u Brazilu. O njegovom životu se ne zna mnogo, osim da je bio poprilično uzbudljiv.

Roman “Alhemičar” je uvršten među sto knjiga koje se najradije čitaju u svijetu, a ništa manje popularna nisu ni ostala njegova dijela: “Čarobnjak”, “Zahir”, “Đavo i gospođica Prim”, “Jedanaest minuta”, “Na obali rijeke Pjedre sjela sam i plakala”, “Priručnik za ratnike svjetlosti”, “Veštica iz Portobela”…

Mi vam donosimo dio kolekcije njegovih mudrih misli i citata koji će definitivno utjecati na vaš život.

– Sve što se dogodi jedanput može se nikad više ponoviti. Ali, sve što se dogodi dvaput, sigurno će se dogoditi i treći put.

– Ako budeš dovoljno jak, nemoj se uopće stidjeti izigravati slabića; to će natjerati tvog neprijatelja da izgubi opreznost i napadne prije vremena.

– Da bi vjerovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan.

– Djeca znaju posmatrati svijet bez gorčine. Kad hoće da sazna je li neka osoba u njegovoj blizini dostojna povjerenja, ratnik svjetlosti želi najprije vidjeti kako neko dijete na nju gleda.

– Imam svoj put, put potrage za ljubavlju i činim sve što je moguće da ga pređem s dostojanstvom.

– Ljubav se samo ljubavlju otkriva.

– Najveći pisci današnjice se prezivaju ateisti ili agnostici zato što se boje priznati da postoji misteriozna granica, sviđalo se to nama ili ne, i to ih čini inferiornim.

– Navedi svog neprijatelja da povjeruje kako neće postići velike uspjehe ako riješi da te napadne; na taj način ćeš umanjiti njegovo oduševljenje.

– Oni koji vole očekujući nešto zauzvrat, samo gube vrijeme.

– Samo onaj ko je sretan može širiti sreću oko sebe.

– Smrt primorava ljude da bolje osjete život.

– Sretan je onaj čovjek koji uspije živjeti u sadašnjosti.

– Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrit ćeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti. Ako budeš dobar ratnik, nećeš sebe optuživati zbog toga – ali nipošto ne dozvoli da se tvoje greške ponove.

– Čekanje boli. Zaborav boli. Ali ne znati zašto se odlučiti najteža je patnja.

– Kad nešto zaista želiš cijeli će se svijet urotiti da to i dobiješ.

– Ljubav ima svoj vlastiti glas i govori sama za sebe.

– Ljubav nas može dovesti u pakao ili u raj, ali uvijek nas negdje odvede. Treba je prihvatiti jer je ona hrana našega postojanja.

– Umovi su kao padobrani – funkcionišu samo kad su otvoreni.

– Ljudsko biće ima dva velika problema: prvi je – da zna kad treba da počne, drugi – da zna kad treba da prestane.

– Kad neko ode, odlazi zato što neko drugi treba da dođe.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.