Početna NAJNOVIJE IZDVOJENO “Crnac bez jaja”: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

“Crnac bez jaja”: Recept za popularni kolač koji svima uspijeva iz prve

43
DIJELI

Jednostavno, brzo, slatko i superčokoladno, točno ovako bismo opisali ovaj popularni, sočni i tamni kolač poznat pod imenom “crnac bez jaja”.

Kako mu naziv govori, ovaj sočni čokoladni kolač ne sadrži jaja, stvarno se brzo i lako priprema i idealan je kad vam se jede neki čokoladni kolač koji je gotov začas. Jedino treba imati malo strpljenja kako biste dočekali da se kolač dobro ohladi da biste u potpunosti uživali u njemu.

U smjesu za biskvit slobodno možete dodati i suhih brusnica, sjeckanih oraha, lješnjaka ili badema, dobro ocijeđene višnje iz kompota jer se baš sa svime dobro slaže. Možete ga poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

Za biskvit:
540 g čvrstog jogurta
300 g glatkog brašna
250 g šećera
120 ml ulja
25 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
komadić maslaca za premazivanje posude za pečenje

Za glazuru:
150 g čokolada za kuhanje
150 g maslaca
120 ml mlijeka
120 g šećera

Priprema:

1. U posudu stavite sve sastojke za biskvit pa ih izmiksajte električnim mikserom.

2. Posudu za pečenje (kvadratnu cca. 35×25 cm) ili kalup za tortu promjera 22-24 cm namažite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 25-30 minuta.

3. Pripremite glazuru: na pari otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

4. Pečeni kolač malo ohladite, potom ga prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se skroz ohladi.

5. Poslužite narezano na manje kocke ili kriške ako ste kolač pekli u kalupu za tortu.

Ako za vas kolač bez jaja nije kolač, ispecite popularni brownie – čokoladne kocke na čiju ćete pripremu izgubiti malo vremena, a užitak će biti nemjerljiv.

Jeste za čokoladni kolač, ali vam se na pali pećnica? Nema problema, za 10 minuta smutite prefin kolač bez pečenja za najveće ljubitelje čokolade.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.