Početna NAJNOVIJE ZDRAVLJE Da li su vaša djeca najgora kad ste vi prisutni?

Da li su vaša djeca najgora kad ste vi prisutni?

35
DIJELI

Kukanje, plač, bacanje igračaka, vješanje po vama čim uđete kuću. Poznato? Ma vi ste zapravo jedna sretna mama.

Dolazite po svoje dijete u vrtić i vaspitačice ga hvale kako je samo dobar, mio i poslušan. Ostavite ga malo kod bake i ona je oduševljena njegovom dobrotom te se u čudu pita zašto se vi stalno žalite na njegovo ponašanje.

Radite i dijete je cio dan s tatom – dobro, zabavno, poslušno, kolegijalno – sušta suprotnost onom ponašanju kada je s vama. U čemu je kvaka?

Zar zaista toliko ne vole svoje mame da ne propuštaju nijednu priliku kako bi vam malo zagorčali život?

Da li ste se već sto puta uhvatili za glavu u pitanju – “Zašto? O, zašto?” Znajte da je to zato što vas vole najviše.

Vi ste njihova sigurna luka i iako vam se ponekad čini da ste im ujedno i kanta za sve njihove negativne emocije. To je zato što je to upravo tako.

Nema veće sigurnosti od majke koja voli i koja razumije. Od one koja se trudi da svom djetetu pomogne. Kada nema mame u blizini, djeca u sebi jednostavno skupljaju sve svoje proživljene doživljaje i čekaju samo vas da vam ih istresu.

One dobre emocije koje su ih okupirale, nedostajanje koje su osjećali, njih će ispoljiti zagrljajem, poljupcem i skakutanjem oko vas. To vam sigurno neće smetati.

To će vas i više nego usrećiti no već sekundu nakon, započeće kukanje, plač, cmizdrenje, bacanje igračaka, vješanje po vama uz krikove… Situacija koja vas ubija u pojam jer ne razumijete šta se to upravo dogodilo da su baš sada tako poludjeli.

Drage majke, dogodilo se to da je došla njihova sigurna luka. Luka u koju će kao brod balastne vode izbaciti sve što ih je dosad ljutilo i mučilo. S vama je došao i osjećaj da sada konačno mogu otpustiti kočnicu i osloboditi svoje osjećaje.

Neka vas ta mora ne mori. To samo znači da dijete u vama vidi nekoga ko mu dozvoljava da bude prirodno, da pokaže svoje osjećaje, da se utješi. I zato kada vas vaše voljeno dijete sljedeći put već na vratima dočeka kao mali divljak, ne ludite i ne ljutite se – pustite da se izduva.

Vi ste možda njihova kanta i vreća za udaranje, ali ste im ujedno i najveći oslonac u životu.Okrilje u kojem će cio svoj život imati posebno mjesto gdje mogu biti najiskreniji i najprirodniji. Mjesto gdje će prvo početi da razvijaju svoju emocionalnu inteligenciju. Pred vama će prvo izražavati svoja osjećanja, te na temelju toga razvijati i svoje samopouzdanje.

Znajte da vaše dijete nije razmaženo niti zločesto, ono samo čeka vas da vam sve ispriča. Nisu ni tate daleko od toga. Čisto da se zna, jer kada njega dugo nema pa se odjednom pojavi i on će vjerovatno dobiti poštenu porciju gromoglasnih otpuštanja osjećaja.

Tu stoga leži i odgovor na ono pitanje zašto su djeca u prisustvu roditelja lošija nego kada ih čuva neko drugi.

Ako situacija u vašoj porodici nije takva, vjerovatno postoje samo dva adekvatna odgovora – ili ste baš stalno s njima ili djeca u vama ne vide svoju najsigurniju luku. A to baš i nije dobro za njih.

Dakle, kada se sljedeći put vraćate kući već se pred vratima pomirite s tim da će vas vaše dijete zasutim svim svojim proživljenim emocijama.

I nemojte zato ludjeti. Dočekajte ih širom otvorenog zagrljaja da se što brže istresu i što brže vrate svom ritmu. Da što prije budu utješeni i srećni što su vam baš sve ispričali.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.