Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 prijedorskih žrtava

Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 prijedorskih žrtava

151
0
DIJELI

Danas se navršava 25 godina otkako su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu da svoje domove obilježe bijelim zastavama ili čaršafima, te da prilikom kretanja na javnim mjestima na rukavima nose bijele trake.

Cilj je bio da se zna ko je ko i ko gdje živi. Nakon toga, došlo je do odvođenja, hapšenja, masovnih ubistava, pljačkanja imovine nebošnjaka u Prijedoru.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Tokom rata u Prijedoru ubijeno je 3.176 građana, od čega 102 djece, dok je protjerano 50.000 ljudi iz Prijedora i okoline.

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se u Prijedoru, Sarajevu i mnogim drugim bh. gradovima, ali ne samo u našoj, već i u drugim zemljama čiji se građani solidarušu sa žrtvama.

Simboličnim vezivanjem traka i ispisivanjem poruka na improviziranim prozorima, a koje su prijedorski Bošnjaci i Hrvati 31. maja 1992. morali prekriti bijelim čaršafima, građani i udruženja podjsetit će na stradanja, te ukazati na diskriminaciju koja je mnoge Prijedorčane te 1992. godine odvela u smrt.

DIJELI