Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Desetine hiljada Izraelaca na protestima protiv Natenyahua

Desetine hiljada Izraelaca na protestima protiv Natenyahua

632
0
DIJELI

Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice glavnog grada Tel Aviva kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, protiv kojeg je pokrenuta istraga za korupciju.

U okviru istrage Netanyahu je već šest puta saslušan u policiji. Prošlog vikenda na ulicama Tel Aviva je bilo oko 30.000 građana, a najmanje toliko je bilo i na protestu ovog vikenda nazvanom “Šetnja srama”.

Demonstranti su se okupili na bulevaru Rotschild u Tel Avivu, a nosili su transparente “Kraj korupciji”, “Niti smo ljevičari, niti smo desničari, već pravedni”, “Gubi se Netanyahu”. Često su se mogle čuti i parole “Zatvor za Netanyahua”.

Demonstranti se protive novom nacrtu zakona u Izraelu, prema kojem bi se policiji uskratile određene ovlasti. Oni tvrde kako je cilj ovog nacrta zakona spašavanje Netanyahua od istrage o korupciji.

Netanyahu se oglasio prošle sedmice u vezi s optužbama, te poručio kako se nacrt zakona neće odnositi na istrage koje su u toku.

Kada je riječ o istrazi, na račun izraelskog premijera postoje optužbe da je uzimao mito od poduzetnika, pregovarao sa šefovima pojedinih medija da objavjuju medijski sadržaj u njegovu korist, kao i za korupciju u vezi s kupovinom podmornica iz Njemačke.

DIJELI