Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Došli smo u posjed šokantnih snimaka: Djeca ometena u razvoju iskopavaju medicinski...

Došli smo u posjed šokantnih snimaka: Djeca ometena u razvoju iskopavaju medicinski materijal zakopan u blizini njihovog igrališta

157
DIJELI

Djeca ometena u razvoju se igrala opasnim hemikalijama, iglama,špricevima i ostalim lijekovima.

Za Znamo ba: Dejan Nestorević2 DEJAN NESTOROVIC

Šokantna vijest u Novom Sadu dugo skrivana od očiju javnosti. Štićenici Doma za djecu ometenu u razvoju  ,,Veternik ‘ ’nadomak Novog Sada, otkopali su duboku deponiju medicinskog materijala ispred svog igrališta. Kao što se vidi na video snimcima radi se o većoj količini medicinskog materijala, od igala špriceva, kapi za nos, antibiotika, infuzija, plazme, analgetika.

Radoznala djeca su počela da golim rukama iskopavaju medicinski otpad u prisustvu vaspitača Dragice Marković i Marije Stefanović psihologa i medicinskog radnika Milana Rajića koji se tu zatekao.

Oko pet velikih vreća neiskorišćenog medicinskog materijala je otkopano.S umnja se da u zemlji ima još deponija sa lijekovima, koje nisu prošli adekvatno sanitarno- tehnološko uništavanje u krematorijumu.

Dejan Nestorović NVO ,,Sigurna pozicija ‘’je posjetio djecu ometenu u razvoju Veternik sa poznatom dizajnerkom Marijanom Mateus. Nakon tog susreta djeca iz doma (koja su bez  roditelja, a nisu hedikepirana ) su se obratila za pomoć direktoru NVO ,,Sigurna pozicija ‘’ Dejanu Nestoroviću u kome su vidjeli pouzdanu osobu, koja se ne ustručava da govori o ovakvim  zabranjenim temama.

Djeca su bila zastrašivana i vršen je pritisak da ćute kaže Nestorović .Vaspitač Marko Jovanović  i Momčilo Simić rukovodilac sektora za rehabilitaciju i Vera Kačar  socijalni radnik  su lično prijetili  poslije objave video snimaka korisniku doma B.G. (25) riječima da će centar i dom preduzeti određene radnje protiv njega. B.G. se obratio NVO ,,Sigurna pozicija. ‘'” Prijećeno mi je  riječima poslije ove objave snimaka ,,Sječeš granu na kojoj sjediš i brzo ćeš letjeti iz doma.”

Direktor doma Zoran Arbutina sa Marijanom Mateus i Dejanom Nestorovi¦çem
Direktor doma Zoran Arbutina sa Marijanom Mateus i Dejanom Nestorovićem

“Ja sam nadređenom Momčilu Simiću rekao da će i on da odgovara, a on mi je uzvratio da da još malo ide u penziju” – kaže B. G.

NVO ,,Sigurna pozicija’’  poziva sve nadležne organe da slučaju ispitaju do kraja i da se javnost informiše ko je odgovoran za zakopavanje ogromne količine lijekova u blizini dječijeg igrališta umjesto da se ti lijekovi propisno spale ako im je istekao rok. Takodje ko je odgovoran što su djeca došla u posjed opasnih hemikalija i lijekova? Na sve ovo javnost zaslužuje odgovore, kao i da se ispita da li je bilo psihičke i fizičke torture u ovoj ustanovu za djecu.

VAŽNO Snimak kao i kao  svedočenja  o psiho-fizičkoj torturi u ovoj ustanovi ,,Sigurnoj poziciji ‘’ su dostavila djeca koja nisu ometena u razvoju, ali  su ostala bez roditeljskog staranja i smještena su u ovoj ustanovu. Takođe  ovoj djeci oduzet pristup internetu, a to je naredio rukovodilac vaspitne službe Momčilo Simić u dogovoru sa zamjenikom direktora Anom Vilom po njihovim rečima. Pogledajte

 

 /Znamo/
DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.