Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Dr. Kovačević: Strane državljane iz BiH može protjerati samo sud

Dr. Kovačević: Strane državljane iz BiH može protjerati samo sud

114
0
DIJELI

Inspektori Službe za poslove sa strancima, u saradnji s pripadnicima Obavještajno sigurnosne agencije na području Novog Travnika locirali su i uz asistenciju policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona priveli M.K. državljanina Republike Turske, za kojeg su ocijenili da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Stranom državljaninu je doneseno rješenje o protjerivanju sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u periodu od četiri godina, te je stavljen pod nadzor u imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

Navedena osoba dovodi se u vezu s krivičnim djelom terorizam.

– Služba za poslove sa strancima preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem udaljenja M.K. s teritorije BiH – saopćeno je iz Službe. Navodi se i to da će biti nastavljene pojačane mjere kontrole kretanja i boravka stranaca u BiH.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminolgiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević izjavio je da u ovoj akciji ima više nelogičnosti, te da je najvjerovatnije došlo do prekoračenja ovlasti od strane bh. agencija.

– Pravilo glasi da izvršilac bilo kojeg krivičnog djela može biti domaća ili strana osoba. Međutim, da li je neko osumnjičen za krivično djelo može reći samo tužilaštvo, odnosno da je neko izvršio krivično djelo može reći samo sud u formi odluke – komentirao je dr. Kovačević današnju odluku Službe za poslove sa strancima da iz BiH protjera turskog državljanina.

– Ovo što ovdje piše jeste da agencija odnosno agencije koje nisu dio tužilaštva ili suda izriču sankcije i odlučuju o sudbinama ljudi. Sve mi ovo izgleda kao neka mutna radnja. „Prijetnja po nacionalnu sigurnost“ je toliko neodređena i podložna manipulacijama od strane agencija da svaku odluku po ovom osnovu treba preispitati sud. Pitam se koliko je ovakvih odluka o protjerivanju do sada doneseno od strane ovih agencija? – zaključio je dr. Kovačević.

DIJELI