Početna ZANIMLJIVOSTI NAUKA Dva teološka fakulteta zvanično punopravne članice UNSA

Dva teološka fakulteta zvanično punopravne članice UNSA

160
DIJELI

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potpisao je danas s reisu-l-ulemom Husienom Kavazovićem i kardinalom Vinkom Puljićem sporazum kojim su Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet zvanično postali punopravni članovi Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je tim povodom novinarima da su ta dva teološka fakulteta ranije primljena u punopravno članstvo, imaju i zvanično uređene međusobno pravne odnose između Vlade KS-a i njihovih matičnih osnivača.

– Današnji čin dokaz je da je UNSA istrajao u nastojanju da obogati članstvo s dva teološka fakulteta, a ostavljena je mogućnost i za priključenje Pravoslavnog fakulteta ako to budu željeli. Mi bismo željeli da i oni budu punopravna članica UNSA – naglasio je.

Premijer Elmedin Konaković podsjetio je da je on, još u mandatu zastupnika u Skupštini KS-a, glasao za ravnopravnost dvaju teoloških fakulteta unutar akademske zajednice te precizirao da se potpisani sporazum već formalno implementira a danas je tek stavljen paraf na njegovu primjenu.

To su, kaže, dvije ravnopravne članice UNSA, dva dekana su članovi Senata, a finansira se iz tranše od 66,5 miliona KM.

– Zahvalan sam ostalim fakultetima i dekanima UNSA koji su se odrekli dijela svoje tranše da bi se finansirala ta dva fakulteta – kazao je Konaković i naglasio značaj koji potpisivanje sporazuma ima za obrazovni sistem u KS-u.

Vjerski poglavari reisu-l-ulema Husein Kavazović i kardinal Vinko Puljić također su zadovoljni zbog potpisivanja sporazum kojim je preciznije uređen status i članstvo dvaju teoloških fakulteta u okviru UNSA.

Naglasili su da se time doprinosi da Sarajevo i BiH dostignu razinu evropskog obrazovnog programa, ali i dodatnom uvažavanju vjerske i kulturne različitosti u našoj državi.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.