Početna NAJNOVIJE AKTUELNO ELEKTROPRIVREDA BiH: Radončićev pulen, Džemo Borovina, prodavao struju Aluminiju po 33, a...

ELEKTROPRIVREDA BiH: Radončićev pulen, Džemo Borovina, prodavao struju Aluminiju po 33, a kupovao na berzi po 120 eura!

127
DIJELI

Elektroprivreda BiH namjeravala je šestomjesečni gubitak od 23 miliona KM pokriti povećanjem cijena struje domaćinstvima, a „Slobodna Bosna“ ekskluzivno otkriva kako je EPBiH umjesto dobiti od oko 40 miliona KM potonula u gubitak od oko 23 miliona KM.

Kada je sredinom novembra protekle godine, potpisan Ugovor o isporuci električne energije između Elektroprivrede BiH i Aluminija Mostar, direktor mostarske firme Mario Gadžić oduševljeno je u javnom saopćenju naveo kako je sklopljen „povijesni ugovor“.

Ništa u tom ugovoru nije povijesno osim povijesno niske cijene po kojoj je EPBiH prodala struju mostarskom kombinatu, a zbog čega je prvih šest mjeseci 2017. godine poslovala s rekordnim gubitkom od oko 23 miliona KM! Taj gubitak izravna je posljedica skandaloznog ugovora koji je EPBiH potpisala s Aluminijskim kombinatom za prvi i drugi kvartal 2017. godine.

Najveće zasluge za ovaj ugovor, koji je EP BiH odveo u gubitak, pripadaju Džemi Borovini, izvršnom direktoru u EP BiH za trgovinu i snabdijevanje, koji je na tu funkciju došao kao kadar Radončićevog SBB-a, te Mariju Gadžiću, direktoru Aluminijskog kombinata Mostar, koji se tu obreo kao kadar Čovićevog HDZ-a.

Ugovor sa Aluminijskim kombinatom Mostar, sklopljen u novembru protekle godine, odnosi se na prvi i drugi kvartal ove godine. Za prvi kvartal ugovorena je cijena od 37 eura po megavat-satu (MWH), a za drugi kvartal od 33 eura po megavat-satu. I u prvom i u drugom slučaju prodajna cijana je niža od prozvodne koja izosi oko 44 eura po megavat-satu, pa je već tada bilo jasno da će EPBiH potonuti u gubitak.

Naravno, niko u EP BiH nije prije potpisivanja tog ugovora pogledao dugoročne vremenske prilike i razmišljao o niskim temperaturama i iznimno lošoj hidrologiji te stabilnoj anticikloni u Njemačkoj, bez vjetra. Nepovoljne vremenske prilike za posljedicu su imala povećanje cijena na berzi za nekoliko puta. Cijena električne energije na mađarskoj berzi HUPEX za januar 2017. godine je bila u prosjeku preko 90 eura za megavat-sat a kasnije i 140 eura! Dakle, cijene po kojima je EP BiH prodala struju Aluminiju višestruko su niže od tržišnih!

A evo kako izgleda konkretna kalkulacija.

Prvi kvartal: Ako se zna da je EP BiH kroz potpisani ugovor sa Aluminijskim kombinatom Mostar preuzela obavezu da isporučuje 180 MW, to se jednostavnim množenjem 180 MW sa 2160 sati, koliko je sati imao prvi kvartal, dolazi do iznosa od 388.800 MWH.

Ako se zna da je proizvodna cijena na pragu elektrana u prvom kvartalu bila 47 eura, a da se prodavala po 37, dolazi se do iznosa od 10 eura gubitka po svakom isporučenom megavat-satu, što konkretno iznosi 3.888.000 eura ili 7.604.000 KM!!!

Ali, to je tek početak problema! EP BiH se malo preračunala pa je Aluminiju prodala tolike količine da u jednom trenutku nije mogla podmiriti potrebe ostalih kupaca, te je manjak struje morala uvoziti, plaćajući u prosjeku 120 eura po megavat-satu, dakle tri puta više od cijene po kojoj je struju prodala Aluminiju!

Drugi kvartal: Ugovorom sa Aluminijskim kombinatom Mostar predviđena je isporuka od 393.120 MWh i to po još nižoj cijeni nego u prvom kvatralu – svega 33 eura po megavat-satu. Ali, tada počinje drugi čin drame: zbog suhe zime akumulacije su potpuno ispražnjene (sjetite se onih sablasnih slika Jablaničkog jezera) pa se struja najvećim dijelom proizvodi u termoelektranama, dakle po cijeni od 47 eura po megavat-satu. Ta ista struja Aluminiiju je fakturirana po 33 eura,što će reći da je gubitak u supstanci iznosio 14 eura po megavat-satu!!!

Eto kako je nastao šestomjesečni gubitak EPBiH od oko 23 miliona KM, koji je aktuelna uprava namjeravala pokriti povećanjem cijena struje.

NEOSTVARENI PRIHOD

Prvi kvartal: Ako se sada od prosječne cijene na mađarskoj berzi u januaru od preko 90 eura oduzme proizvodna cijena EP BiH iz prvog kvartala od 47 eura, dolazi se do iznosa od 43 eura.

Ako se pomnoži iznos energije od 388.800 MWh, koliko je u prvom kvartalu prodato Aluminijskom kombinatu Mostar sa 43 eura, dolazi se do neostvarenog prihoda od 16.718.400 eura ili 32.698.350 KM !!!

Drugi kvartal: Ugovorom sa Aluminijskim kombinatom Mostar predviđena je isporuka od 393.120 MWh.
Ali zbog znatno viših cijena na mađarskoj berzi u drugom kvartalu (kreću se do nekih 42 eura/MWh) ili 9 eura/MWh manje nego što je ugovorena sa Aluminijskim kombinatom Mostar, neostvarena dobit se može procijeniti na iznos od 3. 538.000 eura ili 6.920.000 KM!!!

Ukupan neostvareni prihod zbog nesavjesnog poslovanja, neznanja ili nećeg trećeg, što bi trebali istražiti nadležni organi, za prvih pola godine ounosi oko 39 miliona KM!

Ako se zna da se radi o cijenama koje su kalkulirane u odnosu na proizvodne cijene na pragu elektrana, onda se može zaključiti da je ovaj neostvareni prihod ustvari i izgubljeni profit!

Umjesto gubitka od 23.000.000 KM, EP BiH je mogla imati dobit od 40.000.000 KM!!!

Direktnu odgovornost za ovakve katastrofalne rezulatate i nasavjesno poslovanje snosi Raadončićev pulen u EPBIH, Džemo Borovina, ali i njegov stranački šef Radončić, koji je bez sumnje u partnerstvu s Čovićem aminovao cijeli aranžman.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.