Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Face to Face sa: Nejla Salčin “Na putu do uspjeha čovjek sam...

Face to Face sa: Nejla Salčin “Na putu do uspjeha čovjek sam sebi najveća prepreka !”

867
DIJELI

Ime i prezime:  Nejla Salčin

Kad slavite rođendan:  Svakog 16.06.

Po zanimanju ste:  Student

Životni moto : ““Moja formula za život je jednostavna: svakog jutra ustanem i svake večeri legnem i vrijeme između toga gledam da provedem što kvalitetnije”

 

Kako biste se opisali u tri riječi: Uporna, direktna, odgovorna

Da možete mijenjati adresu izabrali biste: Od svih naših gradova jako sam vezana za Mostar, a što se tiče Evropskih gradova to bih sigurno Beč

 

Recite nam jednu mudru misao:  “Čovjeku je teže da primi savjet, nego poklon.”

Na šta najviše trošite novac: . Na patike, veliki sam ljubitelj patika.

Da možete birati, u kom vremenskom periodu biste živjeli: Sadašnjosti

Historijska ličnost koja vas inspirira:  Josip Broz Tito

Vama najdraže filmsko ostvarenje: Ničija Zemlja, režiser Danis Tanović

 

 

A iz svijeta književnosti:  Tvrđava, Meša Selimović

Radio ili TV:  Tv

U BiH vas nervira:  Politika

Neostvareni san:  Da budem pravnik

San koji ste ostvarili: Ima ih mnogo

Šta sebi ne možete oprostiti:  Što sam se prestala aktivno baviti košarkom

Šta prvo primijetite na drugima: Osmijeh

Živcira vas: Osobe koje lažu

Omrženi kućni poslovi:  Usisavanje

 

 

Čini li odijelo čovjeka ili: Odijelo je slika čovjeka, mada ne mora biti pravilo. Poznajem ljude koji čitav život provedoše kad god ih vidim uvijek je tu neka zategnutost, nigdje ništa ne fali, a kada progovore uvijek je tu neka žalopoljka, uvijek se na nekog ljute, namršteni, uvijek im nešto fali, viječito na birou, promjenili stotinu poslova i nijedan im ne paše, karakter nula.
Isto tako poznajem ljude, ne ganjaju neku ekstravaganciju, onako uvijek uredni, ali nema tu neke neobičnosti, ali zato vrijeme provedeno sa njima i druženje uvijek je na nivou, nikad ti nije dosadno sa njima a ponešto i naučiš.

Možete li nam ukratko prestaviti  Sportska Akademija Respect?
 Sportska akdemija Respect je osnovana s ciljem da svoja znanja prenese novim mladim sportašima te za izgrađivanje sportiste kao vrhunskog takmičara u duhu zahtjeva vremena u kojem živimo. Akademija ima za cilj razvoj bazične motorike sportaša, zadovoljiti osnovne biološke potrebe djeteta za kretanjem te potrebe za igrom, zabavom, slobodom, pripadanjem, sigurnošću, moći te učenjem. Također, cilj je djetetu osigurati raznoliko, veselo i poticajno okruženje koje će stvoriti tjelesne, kognitivne i socijalnoemocionalne temelje za daljnji uspješan rast i razvoj. Upravo će to imati dalekosežan utjecaj na poboljšanje kvalitete djetetova života u cjelini. Također, tu je i rad sa sportašima nakon povrede, vraćanje u normalan trenažni proces i sl.
 
Sa kim je lakše raditi sa mlađim ili starijim?
 Po meni je mnogo lakše raditi sa mlađim, jer sam trenerica univerzalne škole sporta za djecu uzrasta od 3 do 7 godina u sportskoj akademiji  Respect, i u dva vrtića. Djeca su velika odgovornost, ali sa njima je uvijek zabavno. Znalo mi se desiti da loše uradim ispit ili slično ali oni svojim nekim izjavama i postupcima vrate mi osmijeh na lice.
 
Prije mjesec ste imali jako ozbiljnu sportsku povredu, kako se nosite sa time ?
Da, imala sam operaciju koljena koja je trajala 5 sati. U ovakvim situacijama po meni je najbitnije da čovjek ostane psihički jak, koliko god da je teško to je najvažnije u trenutcima kada vam se desi nešto ozbiljno. Poznavajući sebe, rekla sam sama sebi “ Moraš se pomiriti sa tim da koljeno moraš operisati, ako to ne uradiš sad može doći do većih komplikacija” Kako sam student Fakulteta sporta I tjelesnog odgoja u Sarajevu svjesna sam da su povrede  sastavni dio sporta.Znala sam da me čeka jako težak period poslije operacije, tačnije rehabilitacija ove povrede je jako duga i zahtjevna ali uz pomoć svog fizioterapeuta & Dine  oporavljam se i nadam se da ću se brzo vratiti sportu i stvarima koje volim da radim.
Najčešći razlog nastanka povrede i kako spriječiti povrede ?
Najčešći razlozi nastanka sportskih povreda može biti nedovoljno podizanje tjelesne temperature na optimalni nivo sportaša u zavisnosti da li je u pitanju rekreativac ili profesionalni sportaš, nedovoljna fizička priprema, postojeća povreda, loša organizacija treninga, metodski postupci, te same sprave i rekviziti koje sportaš koristi.Povrede sportaša možemo spriječiti samim tim da  napravimo dobar plan i program koji odgovara sportašu, poboljšati fleksibilnost i mobilnost sportaša, jačanje ligamenta, tetiva, te same mišićne strukture kroz različite vježbe proprioceptivnog treninga, u početku statičke a nakon toga vježbe dinamičke propriocepcije, adekvatan odmor poslije treninga, fizičku spremnost sportaša dignemo na veći nivo. Propriocepcija je svijest o samome sebi, odnosno svijest o položaju zglobava ili dijela tijela u prostoru. Možemo je  definirati kao sposobnost reakcije mišića u vrlo kratkom vremenu na neobične situacije, a ima veliku ulogu u prevenciji ligamentarnih ozljeda, ali i u dijelu rehabilitacije nakon perioda imobilizacije.
 Recite nam nešto za Kraj:  Na putu do uspjeha čovjek sam sebi najveća prepreka !

 

Znamo.ba

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.