Početna NAJNOVIJE AKTUELNO GENJAC POJASNIO STAV SDA O PELJEŠKOM MOSTU: “Hrvatska krši međunarodno pravo, svi...

GENJAC POJASNIO STAV SDA O PELJEŠKOM MOSTU: “Hrvatska krši međunarodno pravo, svi moramo ustati protiv toga”

96
DIJELI

Postoje dvije mogućnosti kako je Evropska komisija mogla dodjeliti sredstva Hrvatskoj za gradnju Pelješkog mosta; ili je nastao neki previd pa su se zanemarile činjenice, ili je u pitanju mogućnost falsifikovanja državnog dokumenta. Onda je to već krupan problem”, kazao je za TV1 delegat u Domu naroda PS BiH i potpredsjednik SDA Halid Genjac.

Dodao je da svi oni koji su institucijama BiH moraju uraditi sve da bi se spriječio udar na suverenitet države, jer gradnja mosta u onom kontekstu je povreda suvereniteta BiH, koja bi nanijela privredne i ekonomske štete BiH.

“Obzirom da smo stranka članica Evropskog pučkog pokreta koji ima najviše poslanika u EU parlamentu obavijestit ćemo pokret o tome a druge institucije će uraditi svoj posao prema Evropskoj komisiji. Bitno je da ukažemo na činjenice, međunarodne konvencije, i da istaknemo da BiH nikada nije dala saglasnost za gradnju toga mosta, a Predsjedništvo je 2007 godine zauzelo stav da je BiH protiv gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi pitanje razgraničenja”, rekao je Genjac.

Kazao je da BiH u skadu sa UN-ovom konvencijom o pravu mora, ima i mora imati pravo na priključni koridor koji ga spaja sa otvorenim morem, i to u najmanjoj dužini od jedne milje. Taj priključni koridor podrazumijeva neograničenu slobodu plovidbe i komunikacije, bez mogućnosti da druga država kontroliše taj koridor, i to je međunarodni standard.

Hrvatska stalno, dodaje Genjac, pokušava voditi polemiku o tehničkim detaljima mosta, kako bi se prihvatila ta logika po kojoj most nije upitan, i da na tu vrstu priče se ne smije pristati jer prvo mora da se riješi pitanje razgraničenja.

Podsjetio je da je 2007.godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, uputio pismo državnom vrhu Hrvatske. u kojem ih je upoznao o stavu BiH, te naglasio da se pitanje može riješavati dogovorom, a ukoliko dogovora ne bude, BiH će morati svoja prava zatražiti putem međunarodne arbitraže.
U tome kontekstu Genjac je napomenuo da BiH već ima usaglašen stav u daljem postupanju, i to je jednoglasni stav Predsjedništva koji je napomenuo.

Osim toga PS BiH je 5.jula ove godine usvojio zaključak da Vijeće ministara uputi notu Hrvatskoj, gdje bi se zatražilo da Hrvatska obustavi gradnju dok se ne riješe sporna pitanja, i Vijeće ministara treba da provede taj zaključak..

” Evropska komisija mora voditi računa o posljedicama kršenje UN-ovih konvencija, isto kao Hrvatska i BiH, o bitnim pravnim faktima u međunarodnom pravnom poretku, prilikom donošenja ovako krupnih odluka – neka provjere da li su napravili previd ili su na osnovu dokumenta kojeg je neko falsificirao donijeli odluku”, upozorio je Genjac.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.