Početna NAJNOVIJE IZDVOJENO Godišnjica oslobađanja brda Žuč

Godišnjica oslobađanja brda Žuč

158
DIJELI

5. decembra 1992. godine formirana je “1. slavna – 111. viteška brigada”. Udruženje “1. slavna -111. viteška brigada” Sarajevo obilježava svake godine 5. decembra godišnjicu brigade i oslobađanja šireg rejona brda Žuč.

Tim povodom, članovi ovog udruženja obilježili su i 19. godišnjicu, te su organizirali u petak 2. decebra 2011. godine u Sarajevu pres-konferenciju na kojoj je bilo riječi o 5. decembru 1992., zatim o programu obilježavanja godišnjice te o aktivnostima koje ovo udruženje poduzima radi prikupljanja pomoći oboljelim pripadnicima brigade.

Član Udruženja i ratni komandant 1. slavne – 111. viteške brigade Mehemed Cero prisjetio se trenutka kada ga je komandant brigade Enver Šehović pozvao 5. decembra 1992. godine u komandu.

„Kada sam tamo došao zatekao sam ostale komandante i užu komandu brigade. Tada je Enver rekao “Naređujem!” i zapovijedio nam da u četiri sata ujutro budemo spremni za oslobađanje Žuči“, kazao je Cero.

Zamjenik ratnog komandanta 111. viteške brigade i član Udruženja Jusuf Lošić istakao je da su pripreme za oslobađanje brda Žuč počele još 3. decembra 1992. godine.

„Jedinicama smo 4. decembra na Orliću oko 21 sat saopštili da sutra počinje borba“, rekao je Lošić.

Prisjetio se i najvažnijih akcija prilikom oslobađanja brda Žuč.

„Jedna od najvažnijih akcija je početak akcije kada je Slaviša Šućur otpočeo “ples s tenkom” i ispalio prvu granatu. To je momenat kada su jedinice krenule u borbu“, istakao je Lošić.

Zamjenik predsjednika Udruženja Remzija Mandal  istakao je najvažnije aktivnosti koje ovo udruženje poduzima radi prikupljanja pomoći oboljelim pripadnicima brigade.

„Udruženje je, u saradnji s ministarstvom za boračka pitanja, uputilo boračkim udruženjima apel za pomoć za liječenje predsjednika ovog udruženja Salke Hajdarevića“, rekao je Mandal.

Osim toga, članovi Udruženja obratili su se i privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo, institucijama vlasti te u BH Telekomu otvorili humanitarni broj telefona.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.