Početna VIJESTI KULTURA Hafiz Bugari: Sretna nam bila Nova hidžretska godina i hidžretski oslobađajući dah

Hafiz Bugari: Sretna nam bila Nova hidžretska godina i hidžretski oslobađajući dah

133
DIJELI

Zalaskom sunca večeras će nastupiti Nova 1438. hidžretska godina. Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije akšam-namazom. Novu godinu je čestitao hafiz Sulejman Bugari i uputio poruku muslimanima koju prenosimo u cijelosti.

Drage i plemenite duše, od Učitelja svijeta Muhammeda, s.a.v.s., se prenosi da je rekao: “Pravi iselitelj (muhadžir) je onaj ko bude selio od griješenja i neposlušnosti”. Selidba iz stana u stan, iz države u državu… – dakle, svaka osim selidbe radi Stvoriteljevog zadovoljstva, je samo dokaz da među svijetom vlada dosada, monotonija, nervoza, netrpeljivost, duhovna zarobljenost i besmisao.

Nismo se još kao kolektiv iselili od mržnje, zlobe, zavisti i nasilja, a kamoli od sebe, svoga znanja, djelovanja, iskustva, uspjeha i rezultata, predrasuda o drugom i drugačijem i od prošlosti. Zato, nažalost, na globalnom planu, dominira i ovo mučno seljenje i iseljavanje, fizičko i metafizičko.

O, plemenite duše, nema nas u školi hidžre. Zaboravili smo na bitnu domaću zadaću, a to je lična sloboda bez koje nema slobodnog društva.Ona se postiže sa tri osobine:

1) ljubav prema svima koji sele od nevaljalog i nepravednog,
2) iskreno pomaganje i otvaranje prema svima, ne očekujući zauzvrat ništa i
3) spremnost da drugima želimo više nego sebi, iako smo i sami potrebni.

Pogledajmo deveti ajet sure Hašr: “A i oni koji su prije njih dom i vjeru za stanovanje uzeli, oni uvijek vole one koji im se doseljavaju i ne osjećaju u grudima nikakvu potrebu od onoga što je dato, želeći drugima više nego sebi, makar i njima potrebno bilo; A oni koji se čuvaju od škrtarenja sobom, pa to su ti koji su uspješni”.

Tu je oslobađanje duše, tu je istinska sloboda i otvaranje iza kojeg nema potrebe za hidžrom, iseljavanjem.

Sjetimo se riječi Učitelja svijeta: “Nema iseljavanja nakon oslobađanja. Mi smo danas egocentrizmom i zatvaranjem napunili bolnice i zatvore. Priznajmo da smo bolesnom hidžrom – radi biznisa, karijere, braka i titule – zarobili sebe i sve oko sebe”.

Evo nam prilike da se upišemo na kratki kurs za ličnu slobodu, na kojem ćemo dubinski analizirati put hidžre i njene univerzalne poruke.

Molim Svemilosnog da uspješno završimo kurs i da se svi vratimo oslobođeni sa tog puta. Allah mubareći put hidžre! Sretna nam bila hidžretska godina i hidžretski oslobađajući dah.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.