Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Helikopteri OS BiH gase požar kod Trebinja

Helikopteri OS BiH gase požar kod Trebinja

57
0
DIJELI
SAMSUNG

Dva helikoptera Mi-8 iz sastava 1. i 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračne i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH od ranih jutarnjih sati angažirani su na gašenju požara u rejonu planine Viduša i trebinjskim brdima, općina Trebinje.

Helikopteri OS BiH su poletjeli jutros iz Rajlovca u šest sati i po dolasku u rejon požarišta odmah su pristupili gašenju požara. U prvom izlazu helikopteri su letjeli po tri sata i izbacili 21 vedro vode (52 tone). Trenutno su sletjeli radi dopune goriva, nakon čega će nastaviti s aktivnostima gašenja požara.

Zbog neposredne blizine naseljenom mjestu, požar koji je potpomognut vjetrom i visokom vanjskom temperaturom predstavlja prijetnju stambenim objektima u ovom području.

Požar je zahvatio oko 5 hektara šume i niskog rastinja, a zbog nepristupačnosti terenu i nemogućnosti pristupa vatrogasnim vozilima požar se može gasiti samo iz zraka helikopterom.

Angažman helikoptera OS BiH u skladu je sa Sporazumom o saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti pružanja pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne ili druge nesreće, a prema standardnim operativnim procedurama Oružanih snaga BiH.

Tokom izvršavanja zadatka posada se pridržava svih propisanih mjera sigurnosti, a rezultat svega je veoma kvalitetno i profesionalno izvršavanje zadatka gašenja požara od strane pripadnika 2. helikopterskog skvadrona.

 

DIJELI