Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Hoće li Nezir Kamenica na liječenje ili na suđenje?

Hoće li Nezir Kamenica na liječenje ili na suđenje?

145
0
DIJELI

Tužilaštvo BPK Goražde je zatražilo, a Kantonalni sud donio rješenje o produženju pritvora za Nezira Kamenicu, trostrukog ubicu, koji je 4. maja u selu Bogušići kod Goražda sjekirama ubio majku, nanu i očuha. Ranija odluka, kojom mu je određen jednomjesečni pritvor, ističe 5. juna.
– Zahtjev za produženje pritvora podnijeli smo zbog mogućnosti bjekstva osumnjičenog, jer njegov otac živi u Njemačkoj, ali i zbog toga što bi njegovo puštanje na slobodu, nakon stravičnog zločina kojeg je počinio, izazvalo uznemirenost građana – kazao nam je kantonalni tužilac Lazar Draško.

S obzirom na stanje osumnjičenog i implikacije koje bi mogle uslijediti nakon njegovog puštanja iz pritvora, primjedbu na produženje odluke nema ni Esad Muminović, branilac Nezira Kamenice. Muminović je advokat iz Goražda i u više od dvije decenije rada u pravosuđu sličan slučaj nije imao.

– Odbrana će se zasnivati na nalazu i mišljenju tima vještaka medicinske struke, koji je formiran rješenjem Kantonalnog suda Goražde. Od nalaza stručnjaka forenzičke psihijatrije i kliničke psihologije zavisit će daljnji tok suđenja – kazao nam je Muminović.

U slučaju da se ustanovi da je Kamenica bio neuračunljiv, očekuje se da bude upućen na liječenje, a ako nalazi eksperata pokažu da je mogao upravljati svojim postupcima, bit će zakazano suđenje. Kamenica se trenutno nalazi u zavodu u Busovači.

– Posjetio sam ga u pritvoru i nisam uočio nikakve posljedice djela u smislu kajanja ili da uopšte shvata šta je učinio, što je, po meni, posljedica složenog psihičkog stanja u kojem se nalazi. Tako stravičan zločin normalan um ne može ni zamisliti, a kamoli počiniti. Međutim, samo stručni tim vještaka može dati mišljenje o tome i čekat ćemo da on završi svoj dio posla – ističe Muminović.

DIJELI