Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Hrvatska i BiH najvažniji partneri: Riješiti krizu s Agrokorom, pitanje Pelješkog mosta...

Hrvatska i BiH najvažniji partneri: Riješiti krizu s Agrokorom, pitanje Pelješkog mosta i imovine

665
DIJELI

Nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH potpisano je niz sporazuma i protokola o sradnji u oblasti sigurnosti, turizma, zaštiti podataka, piše agencija Patria.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je tokom press konferencije da je na sjednici razmatarno više od 50 tačaka i tema. On je kazao da je ovo redovna praksa održavanja sjednica i da susjedi uvijek imaju o čemu da razgovaraju.

– Date su smjernice i spremnost da dvije vlade nastave raditi na bazi međusobnog poštivanja, nadogradnji jedne dobrosusjedske saradnje koja ide ka realizaciji najviših prioriteta, sa posebnim fokusom na evropske integracije, kao i ekonomske saradnje jače infrastrukturne saradnje i povezivanje roba, ljudi i kapitala.

Razgovarali smo i o otvaranju novih graničnih prijelaza, kulturi, sportu, obrazovanju. Nismo zaobišli ni druge aktuelne teme da ne kažem one teme koje opterećuju odnose dvije države, odlaganje nuklearnog otpada, izgradnji hidropotencijala, imovinskih odnosa itd.

Zvizdić je kazao da je riješeno pitanje o imovinskim pravima oko kupovine nekretnina građana FBiH u R. Hrvatskoj.

Zvizdić se zahvalio i Saboru Hrvatske gdje je danas odata počast žrtava genocida u Srebrenici.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je da je za njih važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku međusobnih odnosa.

– Tokom sjednice dotaknuli smo sva važna pitanja između BiH i Hrvatske. U bilateralnom smislu važnije države za Hrvastsku od BiH nema. Povezani smo i graničnim dijelom, ali i zajedničkom evropskom perspektivom. Želimo snažno podupirati BiH kao cjelovitu i reformsku državu na njenom putu ka EU. Sporazum o evropskom partnerstvu bit će naš doprinos da se BiH kreće ka statusu dobivanja kandidatskog statusa. U gospodarskom smislu Hrvatska je prvi vanjskotrgovinski partner BiH, nama je BiH šesta i u tom smislu nastavljamo jačati gospodarske odnose.

Plenković je kazao da očekuju od svih politčkih partija da vlastitim inicijativama urede odnose i posebno u predstojećim izborima i ispune sve kriterije kako bi taj proces bio pravično uređen kada je riječ o Hrvatima u BiH.

Zvizdić je odgovarajući na pitanje oko izgradnje Pelješkog mosta kazao da se BiH nikada ne miješa u unutrašnja pitanja druge države, ali da BiH mora štititi svoje interese.

– Mi to posmatramo kroz pristup BiH otvorenom moru i to je ključno ptanje zašto imamo formiran tim i u tom smislu ćemo ostati vezani samo za zaštitu interesa i pristup otvorenom moru. Ja osobno se zalažem za poštivanje međunarodnih standarada u kojima BiH mora imati zaštitu.

Plenković je kazao da se razgovaralo o svim mostovima koji bi povezali BiH Most na Svilaju kod Gradiške, te i o Pelješkom mostu.

– Sve što Hrvatska radi je u skladu sa međunarodnim standardima i već smo dobili 357 miliona eura za izgradnju i siguran sam da ćemo riješiti sva pitanja.

Premijer Hrvatske je kazao da su ratni zločini važna tema dvije države, da se izbjegne nekažnjivost ali isto tako očekuje neselektivan pristup procesuiranju ratnih zločina.

– Ne očekujem da te teme opterećuju naše odnose. Što se tiče terorizma, važan je aspekt da iz Hrvatske nije zabilježen nijedan odlazak na različita ratišta na Bliskom istoku, a kada je riječ o saradnji u oblasti sigurnosti i terorizma jedan od potpisanih sporazuma upravo se tiče bolje razmjene informacija i saradnje.

Zvizdić je kazao da se prvo pospremi vlastito, a onda se gleda komšijino dvorište.

– U zadnjih 16 mjeseci nije bilo nijednog odlaska na strana ratišta. To su podaci naših obavještajnih agencija, ostajemo posvećeni borbi protiv terorizma i saradnji s našim komšijama.

Kada je riječ o situaciji sa Agrokorom, premijer Plenković je kazao da je Vlada Hrvatske spriječila jedan plimni val i stabilizirali smo situaciju, dogovoren je kredit Agrokoru koji osigurava sredstva za isplatu dugova.

– Ante Ramljak je danas u BiH i pet firmi koje ovdje posluju redovno se isplaćuju plaće i da će se održati takva situacija.

Zvizdić je kazao da interes ostaje jačanje radno-pravnog statusa u kompanijama u koncernu Agrokora i obavezama koje trebaju biti realizirane prema dobavljačima.

– Povjerenik Ramljak je nekoliko puta posjetio BiH i interes je da se zaštite interesi uposlenih i da se ti problemi riješe što prije. Imamo pozitivan i kontruktivan odnos u vezi rješavanja problema Agrokora.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.