Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Hrvatska izručuje Lejlu Fazlagić

Hrvatska izručuje Lejlu Fazlagić

110
DIJELI

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom je, kako smo već objavili, odbijena žalba kao neosnovana i to bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, osumnjičene u predmetu Pravda. Podsjećamo, Fazlagić je žalbu podnijela na odluku Županijskog suda u Rijeci kojom su ispunjeni uslovi za njeno izručenje bh. pravosuđu.

Ispunjeni uslovi

 

“Izručenica u žalbi sadržajno upire na bitnu povredu odredaba kaznenog postupka iz čl. 468. st. 1. toč. 11. ZKP/08 tvrdnjom da pobijano rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama. Protivno tim žalbenim navodima, prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje L. F. Federaciji BiH, radi vođenja kaznenog postupka, propisane Ugovorom o izručenju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 31. siječnja 2014. (potpisan 28. studenoga 2012., a stupio na snagu 6. ožujka 2014.). Na tako pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje prvostupanjski je sud potom pravilno primijenio materijalno pravo, a za svoju odluku je dao dostatne i valjane razloge, pa nije ostvarena citirana postupovna povreda na koju izručenica upire u žalbi”, stav je Vrhovnog suda Hrvatske.

Vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Senka Klarić-Baranović smatra i da Fazlagić nije u pravu kada ističe da je “prvostupanjski sud trebao odbiti njezino izručenje jer se radi o hrvatskoj državljanki”.

– Ugovorom o izručenju propisano je da će se izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustiti ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim ugovorom za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna. Izručenica L. F. je dvojna državljanka, što znači da je u konkretnom slučaju omogućeno izručenje hrvatskog državljanina drugoj državi, ako je s drugom državom sklopljen međunarodni sporazum o izručenju ili ako je izručenje u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, napominju iz Vrhovnog suda Hrvatske.

Obrazlažu i da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da kazneno djelo za koje se traži izručenje odgovara po bitnim obilježjima onima iz hrvatskog Kaznenog zakona, za koje je propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina, odnosno od jedne do dvanaest godina, pri čemu se radi o kaznenim djelima organiziranog kriminala i korupcije u smislu člana 7. stavovi 3. i 4. Ugovora o izručenju za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna.

“Nije u pravu izručenica kada tvrdi da prvostupanjski sud prije donošenja pobijanog rješenja nije ispitao sve okolnosti o kojima ovisi odluka o izručenju, kao što nije u pravu ni kada tvrdi da je bilo potrebno utvrditi može li Republika Hrvatska preuzeti progon. Za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, jer prije svega ne postoji zamolba stranog pravosudnog tijela za preuzimanje kaznenog progona od Republike Hrvatske, već se, upravo suprotno, traži izručenje L. F. radi kaznenog progona FBiH”, ističu iz Vrhovnog suda Hrvatske, te dodaju da nisu osnovani ni žalbeni navodi da se ne mogu primijeniti odredbe Ugovora o izručenju jer se radi o inkriminiranom razdoblju prije nego je Ugovor o izručenju stupio na snagu.

Međunarodna potjernica

 

Podsjetimo, Lejla Fazlagić je iz naše zemlje pobjegla još prošle godine, a nakon što je dobila informaciju da se sprema njeno hapšenje. Od tada je nastanjena u Rijeci, gdje ima stan, a kad je za njom raspisana međunarodna potjernica, ona je tamo hapšena, te je puštena na slobodu uz određene mjere zabrane. Kao što je poznato, u predmetu Pravda prvoosumnjičeni je Alija Delimustafić.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.