Početna NAJNOVIJE VIJESTI Inspektor rada utvrdio prekršaje u vezi sa upošljavanjem radnika u OŠ Aneks...

Inspektor rada utvrdio prekršaje u vezi sa upošljavanjem radnika u OŠ Aneks u Sarajevu

2
DIJELI
Utvrđeno je da je v. d. direktora zaključio 24 ugovora o radu s radnicima počev od 5. septembra prošle godine do završetka konkursne procedure, a najduže 120 dana. Kada je istekao taj period, 5. januara ove godine direktor je ponovo zaključio ugovor s istim radnicima počevši od 6. januara do završetka konkursne procedure, a najduže 120 dana.

“Na osnovu ovako utvrđenog činjeničnog stanja evidentno je da je subjekt nadzora postupio suprotno odredbama člana 115. Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS kojim je propisano da javni konkurs nije potreban za sklapanje ugovora o radu u toku školske godine na određeno vrijeme kraće od 120 dana, u hitnim, odnosno vanrednim slučajevima, u skladu sa zakonom te će inspektor rada djelovati izdavanjem upravne mjere – rješenjem kojim će upozoriti subjekt nadzora na pravilnu primjenu odredbi člana 115. kolektivnog ugovora”, stoji u odgovoru kantonalnog inspektora rada.

Utvrđeno je i da direktor nije iskazivao kadrovske potrebe sve do 7. decembra kada je dostavio listu kadrovskih potreba za radnicima u drugom polugodištu nadležnom ministarstvu, što je bio u obavezi.

“Članom 8. stav (2) Pravilnika s kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupka popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području KS, propisano je da je direktor škole obavezan dostavljati kadrovske potrebe kontinuirano tokom cijele školske godine ukoliko se za to ukaže potreba i na osnovu toga primjenom navedenog pravilnika obavezan je vršiti prijem zaposlenika koji se nalaze na listi koju vodi ministarstvo. Kako je subjekt nadzora postupio suprotno navedenoj odredbi, inspektor rada će djelovati izdavanjem prekršajnog naloga JU OŠ Aneks Sarajevo i odgovornoj osobi”, naveo je inspektor.

U trenutku inspekcijskog nadzora inspektor je također utvrdio da je subjekt nadzora dobio saglasnost ministarstva 13. decembra i 11. januara za raspisivanje javnog konkursa te je ministarstvu uputio urgenciju za rješavanje pitanja imenovanja članova Školskog odbora, budući da je 14.11.2018. istekao mandat v. d. članova Školskog odbora, a za raspisivanje konkursa za upražnjena radna mjesta neophodna je odluka Školskog odbora.

U svom dopisu KUIP je napomenuo da prosvjetni inspektori i inspektori rada nisu nadležni za nadzor Ministarstva obrazovanja i Vlade KS.

Istaknuto je da je škola osnovana po propisima uz saglasnost ministra i da ispunjava uslove za obavljanje osnovnog odgoja i obrazovanja učenika, da nemaju formiran Školski odbor, ali da je pokrenuta procedura za izbor članova i dostavljena dokumentacija ministarstvu te da v. d. direktora ima validan ugovor na šest mjeseci.

(Klix.ba)
DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.