Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Inspektori u akciji: Zatekli 756 radnika ‘na crno

Inspektori u akciji: Zatekli 756 radnika ‘na crno

81
DIJELI

Od 26.03. do 24.04.2018. godine, federalni inspektori izvršili 1.223 inspekcijska nadzora i izdali 857 prekršajnih naloga u iznosu od 1.299.622,00 KM.

 

U okviru prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su, u periodu od 26.03. do 24.04.2018. godine, ostvarili sljedeće rezultate:

 

• Izvršena su 1.223 inspekcijska nadzora i 21 kontrolni nadzor;
• sačinjena su 1.223 zapisnika;
• izdato je 857 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.299.622,00 KM;
• naplaćen je iznos od ukupno 61.938,00 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;
• izrečena je 251 upravna mjera, od kojih se 58 odnosi na mjere privremene zabrane rada;
• od 353 kontrolisana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj;
• 26 subjekata nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u prvom kvartalu 2018. godine zatečeno je 756 radnika „nacrno“.

Podsjećamo, akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominjemo da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.