Početna MAGAZIN ŽIVOT Intervju sa Minom Imamović: Bolu se ne dam

Intervju sa Minom Imamović: Bolu se ne dam

99
DIJELI

„Kap sam na listu, za pad spremna al još se borim, bolu se ne dam. I kad mi ruke drhte na vjetru i čizme skitaljke….dok samo gledam……ja nadu ne gubim, jer neko me treba“.

Ovi stihovi Gordana Muzurevića, inače predsjednika Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, napisani od srca i sa srcem, namijenjeni oboljelim od multiple skleroze ali i javnosti koja baš i nije upoznata sa problemima ovih ljudi, natjeraše me da razmišljam o onom najvažnijem što nam Bog podari, o zdravlju. Stihovi mi probudiše emocije, emocije sa druge strane mog jastuka, mog srca. Negdje u nekoj enklavi mog mozga pišti alarm želja, upućene molitve nam nisu iste. Zdrav čovjek ima milion želja, bolestan samo jednu- da ozdravi. Ganula me dobrota ovih ljudi, imaju više strpljenja i razumijevanja od zdravih, bore se, životni fajteri koji poraz neće priznati.

Neću kriti, kada sam čuo pjesmu suze mi okvasiše lice. …

Sa Minom Imamović sam se upoznao slučajno. Oboljela je ali se ne da. Odlučih da sa njom obavim razgovor, da uputim neupućene, da upozorim neupozorene. Rado se i bez ikakvog kompleksa odazvala pozivu za intervju.

Kada ste i na koji nacin primjetili simptome bolesti?

-Bilo je to prije 15 godina. Tada sam bila u najboljoj životnoj dobi, imala sam 38 godina. Upravo u dobi kada žena najviše treba da se dokaže kao majka, supruga, uspješna žena. Bilo je to godinu dana nakon mog prvog poroda. Prvi simptomi su bili zanošenje u stranu, slabiji vid i slabost u desnoj nozi.

Kakva je bila Vaša prva reakcija na kliničku sliku?

-U prvom momentu nisam ni bila svijesna kakva je to bolest i šta znači. Smatrala sam da sam u najboljoj životnoj dobi i da mogu pobijediti tu bolest. Takođe sam se informisala i putem interneta i shvatila da predstoji velika borba. Ostala sam i dalje uporna, ali bolest je uzela maha i sada sam 100% invalid.

Bolest izaziva imunološke promjene nepoznate etiologije. S obzirom na općenito stanje u državi kakva su Vaša iskustva sa ljekarima, farmaceutima? Da li imate bilo kakve privilegije?

-Što se ljekara tiče mogu reći da nemam neka konkretna pozitivna ili negativna iskustva. Ljekari na klinici su zaista ljubazni kao i ostalo osoblje ali smatram da nismo dovoljno i blagovremeno informisani o novim lijekovima kao i projektima na tržištu. Farmaceuti nam samo izdaju lijekove i to je sve. Nemam nikakve privilegije zbog bolesti.

Kakav je odnos države i društva na osobe oboljele od multipla skleroze?

-Diplomirani sam pravnik i radim u Službi za inspekcijske poslove Općine Novi grad Sarajevo. Svoje radne zadatke obavljam samostalno bez ičije pomoći, mada moram reći da moj šef kao i radne kolege uvijek su tu da mi pruže nesebičnu podršku i pomoć kada mi je potrebna. Napominjem da ne postoji nikakva posebna pomoć za invalidna lica u transportu, u gradu, na javnim mjestima, svuda su barijere za invalidne osobe.

Da li bolest u sebi „nosi“ i nasljedni faktor?

-Do sada nije pronađen uzrok nastanka bolesti niti adekvatan lijek za liječenje multiple skleroze, te genetika može da utiče ali nije dokazano da je to glavni faktor.

Udruženje, čiji ste član, egzistira dugi niz godina. Općenito viđenje je da je to društvo aktivno po svim segmentima. Na koji način udruženje pomaže svojim članovima?

-Preko udruženja šira društvena zajednica upoznata je sa problemima ove populacije. Posebno je važno istaći da udruženje organizuje razne oblike druženja i razne vidove materijalne pomoći socijalno ugroženim članovima. Bolesni članovi se obilaze i pomažu. Takođe se doniraju i razna ortopedska pomagala i drugi vidovi pomoći. Najbitnije je što se u udruženju svi osjećamo kao kod kuće, svi smo suočeni sa istim problemima i međusobno se razumijemo.

Na kraju vaša poruka čitateljima?

-Sa bilo kojim problemom u životu treba se suočiti,važno je ne odustajati. Život ide dalje i uvijek morate naći svoju motivaciju za dalju borbu. Treba živjeti život svakog dana,biti pozitivan i rušiti barijere.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.