Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Izetbegović-Ne smijemo dopustiti da nam odvuku naš najbitniji resurs, našu omladinu

Izetbegović-Ne smijemo dopustiti da nam odvuku naš najbitniji resurs, našu omladinu

336
DIJELI

Zvaničnici Stranke demokratske akcije (SDA) sa svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, predvođeni predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, prisustvovali su večeras velikom iftaru na otvorenom u Stocu, kojem je također prisustvovalo nekoliko stotina osoba iz vjerskog, društveno-političkog i poslovnog života u našoj zemlji.
Tim povodom se prisutnima obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, izrazivši najprije zadovoljstvo zbog boravka u, kako je kazao, lijepo hercegovačkom gradu Stocu.

– Možda ponekad ne cijenimo dovoljno tu činjenicu što imamo mir. Ponekad i zaboravimo šta mir znači. Uključimo televiziju, pogledajmo sve te narode koji su se, nažalost, pokrenuli sa svojih ognjišta i koji nemaju mir, ili pogledajmo one slike od prije 20 ili 25 godina kada mi nismo imali mir, kada smo prošli sve ono što smo prošli, kad ste vi Stočani prošli najgori dio onoga što smo mi zajedno prošli. Mir je jako važna stvar, treba je cijeniti, treba čuvati mir, njegovati ga. On neće sam od sebe opstati i trebamo da radimo na njemu da ga sačuvamo i treba da budemo Bogu zahvalni na tome – kazao je Izetbegović.

Među razlozima zbog kojih bi trebali biti zahvalni Bogu, predsjednik SDA je naglasio mir, državu i prirodne resurse.

– Mnogi narodi danas više nemaju državu. Kad nemate državu, to je kao čeljad, kao porodica koja nema kuću, koja nema krov nad glavom. Mi imamo mir. Mi imamo državu. Ne sele se ljudi diljem svijeta samo zato što nemaju mir. Sve je manje vode na svijetu. Izrael se sa Arapima tuče prije svega zbog vodenih resursa. Nedavno sam bio u Iranu. Lijep je grad Isfahan, grad 1001 noći, ali koji više nema rijeku. Taj dio svijeta se polako pretvara u pustinju. BiH je osma sila po vodenom potencijalu u Evropi. Pedeset hiljada kilometara dužnih mi imamo čistih rijeka, iz kojih možete piti vodu. Imamo čisto i nezagađeno poljoprivredno zemljište. Imamo ogroman potencijal za razvoj turizma. Imamo rude, imamo ugalj, imamo drvo. Bogata smo zemlja. U BiH živi 3,5 miliona ljudi, a može da živi duplo više, u miru, u prosperitetu. Imamo talentovanu i dobru zdravu djecu. Mi smo jedna zdrava i dobra nacija. Bog nam je sve to dao, samo sve to treba iskoristiti – poručio je Izetbegović.

Uprkos brojnim problemima i preprekama, stvari, kazao je Izetbegovič, idu naprijed.

– Ne možemo reći da je dobro i da smo zadovoljni, ali možemo reći da je bolje i da sve to zaslužuje jedan optimizam – izjavio je on.

Ono što je BiH neophodno, dodao je predsjednik SDA, jeste masovna izgradnja.

– Ovih dana, nažalost, pokušavaju da nas u tome zaustave iz nekih sitnih političkih, sebičnih razloga. Mi moramo napraviti ceste diljem BiH, autoputeve i energetske objekte, aerodrome i tako dalje. Moramo biti hrabri, raditi reforme i graditi. Naravno da ćemo graditi kreditima jer nemamo vlastita sredstva, onako kako to čitav svijet radi. Ne smijemo dopustiti da oni koji su hrabri, koji rade reforme, koji se mijenjaju, koji se prilagođavaju, koji grade, odvuku ono što je najbitniji resurs ove zemlje, da nam odvuku omladinu. Moramo i mi tako postupiti – kazao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima među narodima u BiH, Izetbegović je naglasio važnost dobrih odnosa Bošnjaka i Hrvata.

– Kad je to uredu, onda je i u ovoj zemlji uredu, a stvari idu naprijed. Mi moramo raditi na tome, bez obzira šta smo prošli. Mi smo ti koji gradimo, mi smo ti koji pružamo ruku da ti odnosi budu bolji. Samo to neće moći biti jednostrano. Naši susjedi imaju neke zahtjeve u vezi sa Izbornim zakonom, u vezi sa izborom njihovih predstavnika i ja ih razumijem, ali će i oni morati razumjeti nas. Neće se moći pincetom izdvaditi samo ono za šta su oni zainteresirani. To će morati da bude paket koji će da obuhvati i takozvanu grupu „ostalih“, da riješi „Sejdić-Finci“, da riješi stvar izbora u Mostaru, da riješi poziciju vas ovdje u Hercegovini, u Stocu, i da se čitava ta situacija relaksira – poručio je predsjednik SDA, te je poručio prisutnima, ali i komšijama svih vjeroiposvijesti i nacionalnosti da se takmiče u dobru.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.