Početna NAJNOVIJE AKTUELNO JOVANOVIĆ: Srbijo, tražiš razumijevanje u Sarajevu, a istovremeno podržavaš Dodika?!

JOVANOVIĆ: Srbijo, tražiš razumijevanje u Sarajevu, a istovremeno podržavaš Dodika?!

218
0
DIJELI

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović govori za “Blic”, koji se u tekstu “Ispravljanje nepravde ili oprost zločina” bavi temom rehabilitacije ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata.

Bez obzira da li govorimo o Kosovu, o Bosni i Hercegovini, o Crnoj Gori, o rehabilitaciji ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, ili relativizaciji zločinaca i zločinačke politike iz devedesetih godina, jasno je da u pozadini svega toga stoji veliko koketiranje naše politike sa srpskim nacionalizmom.

Ta politika nije osobina samo vlasti, to je osobina mnogih iz opozicije, i zbog toga je LDP drugačiji. Mi želimo trajne promjene i zato smo usamljeni kad kažemo istinu o neprihvatljivo visokoj cijeni koju plaćamo za politiku nacionalizma, izbjegavanje odgovornosti za ono što se dešavalo u prošlosti i insistirajući bez kompromisa na drugačijim vrijednostima.

Srbija je zemlja koja luta između Brisela i Moskve. Zemlja smo koja pokušava da izgradi normalne odnose sa Crnom Gorom, dok istovremeno podržava unutrašnje protivnike njene nezavisnosti. S jedne strane, tražimo razumijevanje u Sarajevu, dok istovremeno podržavamo Dodika koji osporava budućnost Bosne i Hercegovine.

Naša stvarnost je prepuna problema koji su previše dugo otvoreni i koji traže svoja rješenja, a pitanje srpskog nacionalizma je najvažnije, jer je nacionalizam, zapravo, pogonsko gorivo svih propalih politika zbog kojih je zemlja ovako tragična kao što je to slučaj danas, poručio je Jovanović.

DIJELI