Početna NAJNOVIJE AKTUELNO KAKO ĆE PO NOVOM ZAKONU BITI TRETIRANI PUŠAČI KOJI “ZAPALE” U BAŠTAMA?

KAKO ĆE PO NOVOM ZAKONU BITI TRETIRANI PUŠAČI KOJI “ZAPALE” U BAŠTAMA?

332
DIJELI

Novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH izazvao je dosta polemika u ovom entitetu. Pobornici zakona smatraju da će novi zakon štititi zdravlje građana, dok su protivnici pušači koji drže da im se ugrožavaju građanske slobode zabranom pušenja u zavorenim prostorima kao što su ugostiteljski objekti.

No, kako bismo saznali na koji način će novi zakon tretirati neke druge prostore gdje se na uskom prostoru zadržava veći broj ljudi, kao što su bašte ugostiteljskih objekata razgovarali smo sa stručnjacima koji su do sada bili angažovani u ovoj oblasti.

Kako je za Fokus.ba istakla Arijana Knežević iz Udruženja PROI, koje je u proteklom periodu pokrenulo i akciju protiv pušenja na javnim mjestima u FBiH, nacrt novog zakona trenutno predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda samo u zatvorenim javnim prostorima, ali ne i na otvorenom.

Knežević ističe da bi svakako pohvalno bilo ukoliko ugostitelji odluče da određene mjere zaštite primjene i na otvorenom, iako po novom zakonu neće morati učiniti.

“Što se tiče odvojenih prostorija ili prostora za pušače, obzirom da na otvorenom zakon ne predviđa ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda, vlasnici naravno neće morati praviti odvojene prostore. No, bitno je naglasiti da odvojene prostorije nisu trenutno predviđene ni u zatvorenom, gdje bi važilo potpuno ograničenje upotrebe duhanskih proizvoda. Naime, odvojene prostorije, čak i one sa jakom izolacijom i naprednim ventilacionim sistemima, su se pokazale kao neefikasna mjera ne samo sa stanovištva zdravlja i činjenice da duhanski dim lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u zraku čime nastavlja ugrožavati čak i one koji su u prostorijama za nepušače, već i sa stanovištva ekonomske neisplativosti”, rekla je Knežević

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.