Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Kako je pokušano ubistvo komandanta ARBiH Sefera Halilovića

Kako je pokušano ubistvo komandanta ARBiH Sefera Halilovića

179
DIJELI

Prije 24 godine pokušan je atentat na osnivača i prvog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine i člana Ratnog Predsjedništva Republike BiH Sefera Halilovića i njegovu porodicu. Tom prilikom ubijeni su Halilovićeva žena Mediha i njen brat Edin Rondić. Radilo se, kako će istraga kasnije pokazati, o prvom političkom ubistvu počinjenom u Republici Bosni i Hercegovini. Da li je to bio kraj bilo kakve demokratske vlasti i početak, zapravo, stranačko-porodične diktature koja je sebi dala za pravo da ubija ljude, neistomišljenike i heroje koji su Bosnu i Hercegovinu vidjeli kao slobodnu, narodnu i cjelovitu zemlju!?

Atentat na porodicu Halilović, odnosno na Sefera Halilovića, bio je izveden prije 24 godine. Ovo dvostruko političko ubistvo i trostruki pokušaj ubistva izvela je jedinica za likvidacije MUP-a RBiH, Službe državne bezbjednosti, zvana “Ševe” kojom je komandovao Nedžad Ugljen. Također, Ugljen je bio direktni, operativni komandant grupi koja je izvodila atentat na Halilovića. Pored njega, u atentatu su učestvovali Dragan Šošić, Nedžad Herenda, Vladimir Popilovski zv “Makedonac”, Mira Poštić, Mijana Demirović i Enver Mujezinović.

Naredbodavna linija atentata na Halilovića išla je iznad Ugljena ka Bakiru Alispahiću kao šefu cijele navedene MUP-ove strukture i tadašnjem ministru MUP-a. Kao jedan od inspiratora i prikrivača zločina na porodicu Halilović označeni su vojni bezbjednjaci Fikret Muslimović i Jusuf Jašarević koji nisu štitili Halilovića i njegovu porodicu, nisu preduzeli mjere njihove zaštite niti su uopće vršili istragu vezanu za atentat na Halilovića i njegovu porodicu.

Ekspert Tužilaštva Bosne i Hercegovine prof.dr.Berko Zečević izvršio je, prije nekoliko godina, višestruke ekspertne opite i analize, te pretragu Halilovićevog stana kojom prilikom je utvrdio da su Halilović i njegova porodica napadnuti podmetnutom bombom napravljenom od plastičnog eksploziva. U međuvremenu se pojavio veliki broj svjedoka koji su potvrdili učešće sumnjivaca za ovo dvostruko političko ubistvo, koje je okarakterisano kao terorizam.

Otvorena je i zvanična istraga protiv osumnjičenih za atentat na Halilovića i njegovu porodicu kao i zvanična istraga o krađi materijalnih dokaza vezanih za atentat na Halilovića i njegovu porodicu. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo KS, očekuje se, će doći do optužnice u ovom predmetu protiv osnovano sumnjivih lica koji su, još uvijek, na slobodi što, svakako, negira Bosnu i Hercegovinu kao pravno i sigurnosno bezbjednu zemlju. Rješavanje političkih ubistava jedan je i od ključnih zahtijeva Europske unije ka Bosni i Hercegovini koje naša zemlja mora riješiti prije nego krene u ozbiljne pregovore.

BNN

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.