Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Kod Banje Luke se postavlja spomenik četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću

Kod Banje Luke se postavlja spomenik četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću

98
DIJELI

Da je država BiH zakazala u institucionalnom smislu najbolje dokazuje za danas najavljeni događaj na planini Čemernici kod Banje Luke, gdje će biti postavljen i osveštan spomenik četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću, komandantu četničkog odreda “Obilić” u Drugom svjetskom ratu.
Lazar “Laza” Tešanović je bio četnički vođa i saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu. Sklopio je sporazum i sarađivao s NDH, kako bi zaustavio jačanje partizana. Navodi se da je Tešanović direktno odgovoran za ubistvo 70 ranjenih partizana.

Bez imalo sustezanja već godinama se širom Republike Srpske podižu biste i spomenici osobama koje su deklarativno pripadale grupama ili formacijama koje su bile sastavni dio fašističkog sistema u Drugom svjetskom ratu.

Iako bi najlakše pitanje trebalo biti ko je fašista, a ko antifašista na Balkanu, nažalost već dugo to nije tako pa se pod reviziju dovodi sve i relativizira povijest.

Spomenik četniku Lazaru Tešanoviću otkrit će Drago Mićić i Boško Torbica, predstavnici Pokreta srpskih četnika Ravne Gore iz Amerike. Ovom činu prisustvovat će i izaslanik banjalučkog episkopa Jefrema, kao i starješina hrama Svetog Save u Milwaukeeju u SAD-u.

Ovakvi i slični primjeri postavljanja spomen obilježja osobama koje su već decenijam i u nauci okarakterisane kao mračna strana povijesti, potvrđuju da BiH hitno treba zakon koji će se jasno odrediti prema ovakvim pojavama. Ipak, uprkos brojnim pokušajima i inicijativama, kažnjavanje ovakvih činova još dugo će ostati samo ideja, sve dok politički alteri ne budu odlučnije djelovali.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.