Početna NAJNOVIJE AKTUELNO KONAKOVIĆ: “U ViK bilo korupcije, krađe vodovodnih cijevi i materijala, poznato nam...

KONAKOVIĆ: “U ViK bilo korupcije, krađe vodovodnih cijevi i materijala, poznato nam je i ko je krao”

76
DIJELI

Grupa građana okupila se ispred zgrade Skupštine Kantona Sarajevo gdje se danas održava sjednica na kojoj će zastupnici razmatrati samo jednu tačku – Izvještaj o vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo sa predloženim mjerama za rješavanje problema vodosnabdijevanja.

Ispred zgrade su se okupili članovi Udruženja Eko akcija, inicijatori hitne sjednice Skupštine KS, i predstavnici boraca koji su ispred Vlade FBiH. Oni su, podsjetimo, proteklih sedmica prikupljali potpise i dostavili ih Skupštini KS.

Njima se danas pridružilo i nekoliko demobilisanih boraca koji mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH. Kako su rekli, žele se solidarisati s građanima Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je na hitnoj sjednici kantonalne skupštine o problemu vodosnabdijevanja da su veliki problemi u KJKP Vodovod i kanalizacija rješivi, ali je stava da se to ne može postići s trenutnom upravom preduzeća.

Naveo je da je 75 posto gubitaka vode na mreži zbog curenja i nelegalne potrošnje u kojoj se manipulira mjeračima.

Kantonalni premijer je konstatirao da redukcije vode u KS-u traju 13 godina te da je to jedini segment u kojem prije nije ulagano, ali da ova vlada nastoji riješiti problem.

– Odgovorno tvrdim da bi s ovom upravom ViK-a to bilo bacanje novca – smatra Konaković, istaknuvši da od novog menadžmenta ViK-a koji bi trebao biti imenovan u narednih 15 do 30 dana očekuje mnogo u rješavanju problema.

Ustvrdio je da je u ViK-u bilo korupcije, krađe vodovodnih cijevi i materijala, da su to tone cijevi te da je antikorupcioni tim sve to dokumentirao i materijal proslijedio Kantonalnom tužilaštvu.

U mojoj kancelariji se pojavio čovjek s hrpom papira, ozbiljnih papira. On je bio šef tima za internu kontrolu KJKP Vodovod i kanalizacije, kojeg je direktor ovlastio da vrši nadzor nad procesima u ViK-u i utvrdi eventualne nepravilnosti i korupciju, izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.

Tim za internu kontrolu je radio dva mjeseca i napravio ozbiljan dokument, kazao je Konaković.

“Taj proces je trenutno na Tužilaštvu i ne mogu govoriti o tome detaljno”, objasnio je Konaković.
“Radi se o krađi cijevi, manipulacijom nad vodom itd. Naprimjer, uzimali su materijal da bi otklonili prijavljeni kvar, ali nikada nisu otišli na adresu da otklone kvar. To nisu mali novci. Pred kućom predsjednika komisije su uslikane takve cijevi, a menadžement je dva puta gurnut u fijoku. Treći put su došli kod mene i rizikovali hoću li ja to reći kolegi s kojim sam u stranci i reći mu da ga šmekaju”, ispričao je Konaković.

On je istakao da je preko antikoruptivnog tima Vlade KS slučaj proslijeđen Tužilaštvu KS.

“Nakon izvjesnog vremena tim za internu kontrolu ViK-a dobio je nalog od menadžmenta da ubuduće moraju dobiti dozvolu i reći gdje idu na teren”, rekao je Konaković.

Premijer KS na Skupštini KS je govorio i o GPS sistemu koji je uveden od strane menadžmenta, a trebao je ukazati na anomalije zloupotrebe službenih vozila, potrošnje benzina i drugih aktivnosti uposlenika.

“Vlada je dva puta tražila šifre za pristup GPS sistemu, ali su nam rekli da na to nemamo pravo. Uključili smo antikoruptivni tim, a njemu su dali šifre i utvrdili da tamo jedan čovjek sjedi i prati kako se vozila kreću na ekranu i nikome ne podnosi izvještaj”, kazao je Konaković.

“Tim za internu kontrolu je rasformiran. Jedan čovjek je prebačen na poziciju portira, a drugi na neki teški dio posla. Kada sam stavio Izvještaj za skupštinu, menadžment ViK-a je nazvao momka kojeg su stavili na poziciju portira i rekli mu da su ga greškom stavili za portira jer on treba biti šef nekog odjela. On je rekao da ne može to prihvatiti jer se emotivno vezao za portirsku poziciju”, ispričao je Konaković zastupnicima u Skupštini KS.

Konaković je govorio o prekomjernom zapošljavanju u ViK-u.

“Ljudi se danas sudaraju po kancelarijama, a nisu zapošljavali ljude koji su potrebni, nisu kupovali bagere, već putnička vozila, kupovali su iPhone, Galaxyje itd. Vodovod pored svega što nema, nema ni dobru volju da riješi probleme.”

Premijer KS je naglasio da ViK treba novi menadžment.

“Tamo mora doći novi menadžment, a oni dolazi. Žao mi je što su procedure spore. Biće gotovo u nekih 10 dana. Doći će ponovo stručni ljudi, ako Skupština ne odluči drugačije.”

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.