Početna NAJNOVIJE AKTUELNO KORAĆ: „Vučić je bio Šešeljev pomoćnik, čak i dobrovoljac na Palama, i...

KORAĆ: „Vučić je bio Šešeljev pomoćnik, čak i dobrovoljac na Palama, i on neće priznati da se u Srebrenici desio genocid“

122
DIJELI

Genocid u Srebrenici je kolektivna odgovornost srpskog naroda, a krivica je individualna“-tvrdi  političar i psiholog iz Beograda Žarko Korać.

Pojedini srpski političari, uglavnom opozicioni, najavili su posjetu Srebrenici, međutim neće biti predstavnika vlasti… „To se doživljava kao demokratska obaveza – dakle govorim o vlastima. Bio je Boris Tadić, bio je i Vučić i njegova je posjeta prošla jako loše.

On smatra da je to potrebno da bi se pokazao prema Evropi i svijetu kao demokratski lider koji uvažava srebreničke žrtve. Međutim retorika se nije promijenila kao ni retorika pripadnika njegove stranke.
Nema nikakvog stvarnog priznanja, posebno ne ličnog proznanja. U konačnici on je bio Šešeljov pomoćnik, čak i dobrovoljac na Palama. Dakle, nema ničega suštinskog tu.

Od ovih drugih političara, to su uvijek isti ljudi koji iskreno izražavaju žaljenje i govore o tome kao tragediji i genocidu, kao što su Čanak i Jovanović.

Ali oni nemaju naročito veliku podršku biračkog tijela, tako da se pokazuje da su Tadićev i Vučićev odlazak u Srebrenicu kao neka vrsta državne obaveze, ali to nije nešto što je lični čin motivisan osjećanjem odgovornosti i osjećanjem gnušanja prema zločinu.

Mislim da će proći još puno godina proći prije nego što se Srbija počne suočavati sa tim“, rekao je Korać.

Novinar je Koraća pitao i može li se desiti da Vučić, kao neko ko upotpunosti dominira, prevagne i prizna genocid a da mu niko pri tome ne može ugroziti poziciju, a on je odgovorio:

„Mislim da on to može ali da to neće uraditi iz raznih razloga, a prvi je što on sam ne misli da se genocid desio.

On bi morao pokazati neku ozbiljnu unutrašnju promjenu vrijednosti i sistema stavova koje zaustupao najveći dio svog političkog života.

Ne očekujem to od njega, ali mislim da bi to on sasvim mirno mogao uraditi i ništa mu se posebno ne bi desilo, posebno ne njemu kao predsjedniku države, ali ja to ne očekujem.“

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.