Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Lideri traže pomoć Venecijanske komisije

Lideri traže pomoć Venecijanske komisije

31
DIJELI

Iako je Venecijanska komisija već dala svoje mišljenje o Izbornom zakonu BiH, lideri SDA, HDZ, DF, SDP i SBB dogovorili su da će ponovo zatražiti mišljenje stručnjaka ove savjetodavne institucije Vijeća Evrope. Do raspisivanja izbora ostalo je još četiri dana, i nakon sinoć održanog sastanka bilo je jasno da do tada dogovora neće biti.

Pet stranaka, četiri lidera, američka ambasadorica, prvi čovjek Evropske unije i brojne novinarske ekipe. Rezultat sastanka – konsultovati Venecijansku komisiju.

“Kao što znamo ekspertna mišljenja, domaća i strana nisu na visokoj cijeni među našim političarima, oni vole u šest ili deset očiju da riješe neka pitanja”, tvrdi Kasim Trnka.

Ekspertno mišljenje u ovom slučaju već je traženo. I sadržano je u presudi u slučaju Ljubić.

“Čini da je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava da provede u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini da je sistem u skladu i sa ovim standardima”,stoji u obrazloženju presude u slučaju Ljubić.

Za Farisa Vehabovića, sudiju Suda u Strazburu, ovo je argument da mišljenje Venecijanske komisije nije uvaženo ni prvi put.

“Nije bilo potpuno na liniji na kojoj je Ustavni Sud BiH donio svoju odluku. Dakle da sa teritorije sa koje dolazi većina tog određenog naroda, da oni biraju političke predstavnike koji će ih predstavljati u domovima naroda”, kaže Vehabović.

Ustav Federacije definiše da će najmanje jedan Srbin, Bošnjak i Hrvat biti biran iz svakog kantona ukoliko kanton ima bar jednog zastupnika u tom kantonu.

“Venecijanska komisija ne može dati mišljenje koje će reći da predstavnik jednog naroda ne može biti biran sa bilo kojeg dijela FBiH”,dodaje Damir Arnaut.

Izbori, će, prema najavama CIK-a biti raspisani za četiri dana. Eksperti Venecijanske komisije, kaže šef Delegacije EU, biće uključeni za 10-ak dana.

“Mi tu nismo u takvom cajtnotu kako to neki predstavljaju. Izbori idu, a ove izmjene se mogu usvojiti sve do početka oktobra”, upozorava Bakir Izetbegović.

“Do tada se to može mijenjati, iako to nije preporučljuvo u demokratskom društvu”, dodaje Trnka.

Borjana Krišto, u svojstvu predsjedavajuće PD PSBiH uputila je apelaciju kojom osporava odredbe Ustava FBiH kojim se iz svakog kantona bira po najmanje jedan predstavnik konstitutivnog naroda ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu. Iste odredbe u izbornom Zakonu je osporen apelacijom Bože Ljubića.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.