Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Ministar Salko Bukvarević pozvao borce na pregovore

Ministar Salko Bukvarević pozvao borce na pregovore

53
DIJELI

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao predstavnik Radne grupe Vlade Federacije BiH za pregovore s demobilisanim borcima, ponovo je pozvao borce okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da odrede svoje predstavnike za pregovore i, ukoliko žele, odmah sutra u bilo kojem terminu budu primljeni na razgovore u sjedištu Vlade Federacije BiH.

– Javnost i demobilisane borce resorno federalno ministarstvo još jednom podsjeća da je Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica koji omogućuje uspostavu i objavu Registra u parlamentarnoj proceduri prošao Predstavnički dom, a očekuje se da će biti usvojen i u Domu naroda.

U parlamentarnu proceduru upućen je i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, a Ministarstvo je prihvatilo zahtjev da od 1. augusta ove godine finansiranje rada boračkih organizacija i udruženja bude obustavljeno do donošenja Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

S demobilisanim borcima i načelnicima općina postignut je dogovor o dinamici rješavanja statusnih pitanja ove populacije, a Federalno ministarstvo je prihvatilo sve zahtjeve boraca koji su u njegovoj nadležnosti.

U pripremi je, po prijedlogu boraca i boračkih udruženja, izrada kriterija po kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine.

Federalni ministar pozvao je borce koji su okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH da ne čine ništa nepravedno prema sebi, već da hitno odrede predstavnike i razgovaraju s predstavnicima Ministarstva i Vlade Federacije BiH – saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje.

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.