Početna NAJNOVIJE AKTUELNO NAJSTARIJA VERZIJA SEVDALINKE “SNIJEG PADE NA BEHAR, NA VOĆE”

NAJSTARIJA VERZIJA SEVDALINKE “SNIJEG PADE NA BEHAR, NA VOĆE”

146
DIJELI

Jedan od najvećih autoriteta za bošnjačku usmenu književnost, prof. dr. Munib Maglajlić, objavio je u svojoj knjizi “Usmena lirika Bošnjaka” najstariju njemu dostupnu zabilježenu verziju sevdalinke “Snijeg pade na behar, na voće”.

Ispjevao ju je Salih Kahrimanović, prateći se sazom, u Sarajevu, u ljeto 1907. godine. Snimak je načinio Franz Hampe iz Berlina za potrebe “Gramophone Company”.

Kao što možete primijetiti, ova verzija puno je nevičnija od one koja nam je ušla u uha kroz izvedbe novovijekih interpretatora sevdalinki. Umjesto “neka ljubi ko god koga hoće” u njoj stoji “podaj, Bože, svakome šta hoće”

Dakle, Sarajevo ipak nije bila hipi komuna, ali možemo pretpostaviti da je bio proljetni dan, da je voće beharalo, da je iznenada pao snijeg  u Sarajevu i da je pritom neko bio – ZALJUBLJEN.

SNIJEG PADE NA BEHAR, NA VOĆE

Snijeg pade na behar, na voće,

podaj, Bože, svakome šta hoće!

A i meni šta je meni drago,

voljela bih neg’ carevo blago!

Što će meni svo carevo blago,

kad je nemam šta je srcu drago?

Meni drago jedno momče mlado,

ja da mi ga Bog u sreći dade!

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.