Početna NAJNOVIJE VIJESTI Nakon anonimne prijave, često se podižu i optužnice

Nakon anonimne prijave, često se podižu i optužnice

5
DIJELI

Kantonalna tužilaštva u Federaciji BiH i okružna tužilaštva u Republici Srpskoj prime tokom godine veliki broj anonimnih predstavki zabrinutih građana koje se odnose na sumnje o počinjenim krivičnim djelima.

Efekti, odnosno procesuiranje anonimnih prijava, različiti su u Tuzli, Mostaru i Bijeljini. Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, prema riječima zamjenika glavnog tužioca Dragana Radovanovića, “anonimke” predstavljaju stalni problem.

(Ne)korisne informacije

– Pokušavamo animirati građane da prijavljuju počinjenje krivičnih djela, ali nam anonimne prijave ne donose skoro nikakve rezultate. Postoji mogućnost da građanin dođe u tužilaštvo i da nam informacije o počinjenom krivičnom djelu. No, ta osoba ne bude saslušana čak ni kao svjedok – ističe Radovanović.

Anonimne prijave koristile su u radu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je u nekoliko navrata, nakon istrage podignuta i optužnica, potvrdio nam je Zdenko Kovač, glavni kantonalni tužilac.

– Među brojnim anonimnim prijavama ima i onih koje su neutemeljene. No, mi smo dužni da prema svakoj prijavi postupimo, da šaljemo zahtjeve MUP-u. Ipak, često dolazi do istrage, pa čak i optužnice na osnovu tih prijava – rekao nam je Kovač.

Izborna kampanja

Dodaje da se broj anonimnih prijava poveća u vrijeme izborne kampanje.

U Okružnom tužilaštvu Bijeljina kažu da se anonimne prijave koje prime, uglavnom odnose na zloupotrebe službenog položaja.

– Građani uglavnom prijavljuju zloupotrebe službenog položaja, jer se plaše za svoja radna mjesta i za ličnu egzistenciju – kaže Danka Prodanović, sekretar Tužilaštva.

Borba protiv korupcije u TK?

Problem s anonimnim prijavama u četiri godine mandata imali su i članovi skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije.

– Skoro 80 posto predstavki koje smo zaprimili, čine anonimne prijave. U jednom trenutku, razmišljali smo da takve prijave ne tretiramo, jer nemamo kome odgovoriti. Prijave, kao po pravilu, potpisuju “zabrinuti građani”, a u njima se opisuju navodna krivična djela javnih ličnosti, profesora, nastavnika, komšija… – kaže Nedžad Hamzić, koji je bio član Komisije za borbu protiv korupcije.

(Avaz.ba)

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.