Početna NAJNOVIJE AKTUELNO NASTAVAK SUĐENJA RADONČIĆU

NASTAVAK SUĐENJA RADONČIĆU

72
DIJELI

Kako je na današnjem ročištu pred Sudom BiH kazala predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović, nezakonitim se proglašavaju četiri dokaza Tužilaštva, a to su naredba za vještačenje mobilnog telefona Azre Sarić izdata 25.12.2015. godine, dopuna iste naredbe od 29.12.2015., izvještaj SIPA-e o izvršenom vještačenju od 22. januara 2016. godine, te provedeni dokaz saslušanja svjedoka Irhada Kosa, vještaka SIPA-e koji je saslušan na ročištu 12. juna ove godine.

Ova odluka Sudskog vijeća uslijedila je poslije burne rasprave između tužilaca i advokata odbrane, a nakon što je Azra Sarić 13. juna ove godine Sudu uputila podnesak koji je naslovljen kao “Zahtjev za zaštitu privatnosti”. U tom podnesku Sarić je navela kako je saglasna da se iz njenog mobitela na Sudu mogu koristiti samo pozivi i poruke koje je u periodu od 14. do 18. decembra 2015. razmjenjivala sa optuženima Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman.

S druge strane, Tužilaštvo je namjeravalo koristiti i komunikaciju Azre Sarić sa Sabahudinom Žujom i Azizom Šukalo, tvrdeći da im je Sarić za to dala saglasnost, dok je odbrana zahtijevala da se koriste svi pozivi i poruke iz njenog mobitela bez ograničenja.

– Gdje je Azra Sarić ograničila Tužiteljstvo? Koliko se ja sjećam, to ne piše nigdje – rekao je advokat Fahrudina Radončića Asim Crnalić, uz konstataciju da “ne pamti kada je na nekom sudu neki svjedok imao ovakav povlašten tretman kao Azra Sarić”.

Na zahtjev sutkinje Mašović da to obrazloži, Crnalić je kazao da je dovoljan dokaz to što su novinari u sudnici slušali svjedočenje Sarić, ali ga zbog zabrane suda nisu mogli objaviti. Sutkinja Mašović odgovorila je da je javnost iz ovog procesa isključivana kad god je to neko tražio, uključujući i prvooptuženog Radončića (Radončić je zahtijevao da se neki od njegovih telefonskih razgovora, uključujući i one koje je vodio sa svojim bratom Šekijem, puste na zatvorenom ročištu, op. a.).

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović rekla je da se prilikom donošenja odluke o proglašenju pomenutih dokaza Tužilaštva nezakonitim Sudsko vijeće vodilo izjavom koju je Tužilaštvu 25.12.2015. godine dala Azra Sarić i u kojoj je navela da pristaje da se vještače samo njeni kontakti sa Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman.

Međutim, tužiteljica Suada Pašić naglasila je da je tokom uzimanja izjave od Šarić u zapisniku konstatovano svaki put kada je svjedokinja pregledala svoj mobitel i pretraživala pozive i kontakte, te da je na pitanje tužioca pristaje li da dobrovoljno preda mobitel kako bi se izuzeli podaci koje je koristila tokom davanja iskaza, Sarić odgovorila potvrdno.

– Svjedokinja je prvo govorila o komunikaciji sa Šukalom i Žujom, pa onda sa Dautbašićem i Bilsenom Šahman i sve je to pojedinačno evidentirano u zapisniku – rekla je tužiteljica Pašić, podsjetivši da ni u izjavi koju je dala četiri dana ranije, 21. decembra 2015., Sarić nije postavljala nikakva ograničenja u vezi sa korištenjem podataka iz njenog telefona.

Interesantno je da je navode tužiteljice indirektno potvrdio i advokat odbrane Crnalić, koji je podsjetio da je Sarić kazala:

– Ja sam dozvolila samo telefonske pozive i poruke da se uzmu iz telefona. Ne znam odakle vam pravo da uzimate slike i imenike.

Suđenje Fahrudinu Radončiću i ostalima bit će nastavljeno 5. jula.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.