Početna NAJNOVIJE VIJESTI Neizvjesna uspostava dijaliznog centra u Goraždu, rok do kraja marta

Neizvjesna uspostava dijaliznog centra u Goraždu, rok do kraja marta

6
DIJELI
Naime, rok od šest mjeseci za realizaciju projekta istječe u martu, a od dijaliznog centra bar u ovom trenutku nema ništa.

Ugovorom o finansiranju projekta, koji je potpisan u septembru prošle godine, bolnica se obavezala da će obezbjediti adekvatan prostor za neophodnu medicinsku opremu za dijalizu i druge potrebne uslove.

S druge strane vlada će finansirati uspostavu dijaliznog centra u iznosu od 280.000 KM, i to nabavku neoohodne medicinske i nemedicinske opreme, obuku kadra i adaptaciju potrebnog prostora u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast. Ugovorom je precizirano da će se sredstva dodjeljivati po ispostavljneim fakturama, dok će se ministarstvu, pojedinčano dostavljati izvještaji o namjenskom utrošku sredstava.

Nema povjerenja

Da nema povjerenja među potpisnicima ugovora bilo je jasno još krajem novembra kada je Upravni odbor bolnice naložio obustavljanje svih aktivnosti oko dijaliznog centra dok vlada ne prebaci bolnici kompletan iznos od 280.000 KM kako bi se moglo ići u dalju proceduru.

Tako u resornom kantonalnom ministartsvu nisu mogli potvrditi kada će početi konkretnije aktivnosti na realizaciji projekta koji je dio akcionog plana za zdravstvo, a ni kada će biti okončana dugogodišnja agonija pacijenata koji svakog drugog dana prelaze kilometre do Sarajeva kako bi dobili adekvatnu medicinsku pomoć. Porazan je podatak da ih je prošlih godina bilo 17 dok danas na dijalizu putuje 12 pacijenata.

“Stalno sam u kontaktu sa bolnicom i postavljam ista pitanja zašto se ništa nije počelo raditi. Potpisali smo i ugovor za edukaciju sa Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli, za što je odobreno 15.000 KM, međutim oni cijelo vrijeme tvrde da nemaju sredstava. Iako imaju na raspolaganju novac, na edukaciju niko još nije otišao”, kaže Sabira Bešlija, kantonalna ministrica zdravstva.

Prepiske i urgencije

Dodaje kako će 13. marta kada se obilježava Svjetski dan bubrega, ukoliko ne bude nikakvih pomaka, javno pozvati sve aktere da pacijentima daju objašnjenja.

“Mi smo završili sve što se tiče dokumentacije, pribavili potrebna mišljenja, planirali sredstva u budžetu, a ugovorom je precizirano da će se plaćanje vršiti na temelju faktura koje kantonalna bolnica po obavljenim procedurama dostavi ministarstvu. Ja ne mogu unaprijed plaćati nešto što ne znam koliko će koštati”, kategorična je Bešlija.

S druge strane direktorica Kantonalne bolnice dr. Nermina Kamenica, tvrdi kako u bolnici niko ne osporava ovaj projekat, no da su za potrebni i određeni preduslovi.

“Ne treba nikakav pritisak vršiti, jer mi želimo dijalizni centar i to stoji od prvog dana. Išli smo na pregovore da se pošalju kadrovi na edukaciju, pa i oprema i sam prostor, odnosno ambijent gdje će biti dijalizni centar. Ja sa zadnje sjednice vlade još uvijek nisam dobila nikakvu urgenciju, ali sam ja prije 15 dana poslala prema vladi urgenciju da se namjenska sredstva koja su prebačena od kantona bolnici u iznosu od 15 000 KM za edukaciju, preusmjere i promjeni im se namjena kako bi se završio građevinski projekat. Rokovi kasne jer sve ide sporo, i privremeno je finansiranje. Mi također imamo sve dokumente koje smo uputili, ali još uvijek nema nikakvog odgovora”, kaže dr.Kamenica.

Ona tvrdi kako Kanotnlana bolnica ne može ući u realizaciju javnih nabavki i velike projekte iz postojeće tranše koja je nedovoljna.

“Mi smo predračun poslali vladi za građevinski projekat, ali nismo dobili nikakav odgovor, niti možemo iz naše redovne tranše koju dobijamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja, koja ide za lijekove pacijentima i za specijalizacije koje nam duguju, obezbjediti sredstva da idemo u građevinske radove”, ističe dr. Kamenica.

(Klix.ba)
DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.