Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Novi premijer Adem Zolj podnio ekspoze zastupnicima Skupštine KS

Novi premijer Adem Zolj podnio ekspoze zastupnicima Skupštine KS

25
DIJELI

Skupština Kantona Sarajevo je sa 19 glasova ‘za’, 10 ‘protiv’ i jedan ‘suzdržan’ za premijera nove kantonalne vlade izabrala Adema Zolja.

 

Podnoseći ekspoze zastupnicima Skupštine KS, Zolj je rekao da Kanton Sarajevo predstavlja politički, ekonomski, obrazovni, kulturni, administrativni i duhovni centar države Bosne i Hercegovine i njezinu glavnu integrativnu snagu.

 

Istakao je da će Vlada KS u svom radu poštivati načela transparentnosti rada, sigurnosti,  pravednosti, timskog rada, odgovornosti, zapošljavanja – otvaranja novih radnih mjesta.

 

– Red se mora uvoditi i čovjek se mora prihvatiti te dužnosti. Želim se boriti u realizaciji projekata, a za to je potreban ljudski resurs – rekao je pored ostalog Zolj i naglasio da će rad Vlade KS biti referiran na još jače reformske procese kantona u svim resorima.

 

Također će raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za realizaciju razvojnih i kapitalnih projekata, između ostalog u oblasti saobraćajne infrastrukture, komunalne privrede, obrazovanja, razvoja turizma, javne uprave, zdravstva, zaštite okoliša….

 

Po njegovim riječima, veoma bitan segment djelovanja trebalo bi da bude i sigurnosna situacija u Kantonu, te je pozvao na odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

 

– U ovoj godini, naše aktivnosti će biti posebno usmjerene na realizaciju nekoliko kapitalnih projekata: početak realizacije projekta Smart city – “Sarajevo pametan Grad”, uspostava elektronskog sistema za upravljanje protokolom – istakao je Zolj.

 

Ukoliko dobije povjerenje zastupnika SKS-a Zolj je rekao da će, pored ostalog, raditi i na završetku izgradnje Južne longitudinale, izgradnji I i IX transferzale, stvaranju uvjeta za početak izgradnje parking prostora te početak rekonstrukcije tramvajske pruge, nastavak izgradnje biciklističkih staza, te ubrzanje dinamike rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu.

 

Prema prijedlogu, ministri u Vladi će ostati isti, kao i u prethodnoj postavci.

 

Tako će ministar Mario Nenadić i dalje biti na čelu Ministarstva pravde i uprave, Čedomir Lukić – Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša, Senad Hasanspahić – Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Mujo Fišo – Ministarstvo saobraćaja, Vedran Mulabdić – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Muharem Šabić – Ministarstvo privrede.

 

Također, ministar Jasmin Halebić ostao bi na čelu Ministarstva finansija, Zilha Ademaj – Ministarstvo zdravstva, Elvir Kazazović – Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Mirvad Kurić – Ministarstvo kulture i sporta, Amela Dautbegović – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Muharem Fišo – Ministartvo za boračka pitanja.

 

Skupština Kantona Sarajevo je 19. marta izglasala nepovjerenje Vladi KS-a koju je predvodio Elmedin Konaković. Za taj prijedlog glasalo je 20 zastupnika, tri su bila ‘protiv’, dok je 11 zastupnika bilo suzdržano.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.