Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Otvoreno pismo: Ima li iko da zaustavi Lukačevo bezakonje i samovlašće?

Otvoreno pismo: Ima li iko da zaustavi Lukačevo bezakonje i samovlašće?

89
DIJELI

Nakon što je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač napravio vlastiti spisak kandidata za prijem u čin policajac, te kandidate sa pozicija 10., 11., 12. i 14. zamijenio onima sa 18., 27., 42. i 48. mjesta uslijedila je reakcija i FUP-a ali i osoba bliskih oštećenim kandidatima. Četiri kandidata koje je Lukač zamijenio izjasnili su se kao Bošnjaci. Zamijenjeni su kandidatima koji su se izjasnili kao Hrvati, Ostali. Iz FUP-a tvrde da su sve uradili u skladu sa konkursom i nacionalnim balansom. U reakciji FUP-a koju je objavio Dnevni avaz navedeno je da „FUP nije biro ni centar za socijalni rad.“

Pismo pokazuje svu surovost sistema u kojem živimo i gdje je sve podređeno nacionalnom ključu.

– Naime, napisati da “FUP nije biro niti socijalna ustanova” za Hamdu Maličevića je više nego bezobrazno. Hamdo je sportista i dobitnik više zlatnih i drugih medalja u karateu, a FUP nije privatno preduzeće Dragana Lukača (ili jeste?) da Hamdo od njega traži posao. Hamdo je osvojio 69 poena na testiranjima od mogućih 71. To znaju svi kandidati, a posebno komisija koja je bila zadužena da izabere najbolje. Najbolje, a ne najpodobnije. NE DIREKTOR. Direktor je tu da verifikuje rad komisije a ne da on određuje, jer čemu onda komisija.

Iako direktor navodi da FUP nije “socijalni rad ili biro za zapošljavanje” ipak dalje u svom demantiju navodi da je zaposlio djecu branitelja i boraca. Zašto ovo navodi ako je to nebitno. Zar on nije uzeo za pravo sebi da zaposli koga želi.

Navodi direktor i čuveni član Zakona prema kojem on kao direktor mora voditi računa o nacionalnoj strukturi i kao to je bilo navedeno u oglasu. Zašto onda nije u napomeni navedena struktura uposlenih u FUP-u ili pak kao što to jasno naznači Granična policija ili SIPA te svi drugi organi napisao 10 B 4 H 1 S. Ne, manipulira direktor.

Također nije navedeno da li se to odnosi na cjelokupnu strukturu FUP-a ili samo na specijalnu jedinicu. Naime, ovo je bio oglas za popunu specijalne jedinice FUP-a. Kakva je situacija tamo, kandidati ne mogu znati. Kandidati trebaju biti SPECIJALCI a ne “obični” uposlenici.

U reakciji poručuju direktoru Lukaču da ne postoji popis stanovništva F BiH iz 1991. godine jer F BiH tada nije postojala.

– To su Lukačeve manipulacije i izmišljotine. Uostalom, Zakon ne govori o pojedinačnoj zastupljenosti i nacionalnosti. Zakon kaže da se to odnosi na rukovodne pozicije u ministarstvu te da ministar i direktor ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Lukač je ovim potezom zgazio sve Zakone u F BiH.

Zašto tražite momke sa specijalnim sposobnostima i sportiste a onda birate manje sposobne samo zato što su druge nacije? Zar nije ovo kršenje Ustava direktore, a citirate zakletvu? Zar nije vaše određivanje kandidata krivično djelo propisano krivičnim zakonom F BiH kao SAMOVLAŠĆE i DAVANJE PREDNOSTI PRILIKOM ZAPOSLENJA. Zar Ustav F BIH ne kaže da “niko ne smije biti diskriminiran na osnovu nacionalne, rasne, vjerske ili druge pripadnosti”. Kršite i Ustav direktore. Zgazili ste bodovnu listu i rad komisije u cjelosti. Uzeli ste vlast u svoje ruke, prekršili ste i zakletvu. Vi ste totalitarista po mom mišljenju, ali se nadam da će vam neko stati u kraj, a hoće. Ako je istina (a to neću da vjerujem) da ste se konsultovali sa ministrom Čamparom onda ni on nije ništa bolji od Vas. Ipak, ako Vam je to dopustio, onda je saučesnik.

Kažete da bodovna lista nije bitna. Kako nije? Pa u oglasu ste naveli i kriterije koje ste VI potpisali i koji su presudni za izbor najboljeg kandidata i njima se sve rukovodila komisija kao što se rukovodila i Pravilnikom o izboru kandidata koji ste Vi napisali. To su kriteriji za zapošljavanje a i njih ste prekršili. Komisija postoji zato da spriječi ovo što ste učinili Vi, Vaše samovlašće. Ponašate se već dugo kao da je FUP vaša privatna firma i ne obazirete se ni na koga. Strašno je to, strašno.

Dalje se navodi da ste “predložili” (Vi a ne komisija) 9 Bošnjaka, 4 Hrvata, jednog iz reda ostalih i jednog Srbina. Prema spiskovima koji su objavljeni u medijima vidljivo je i da je i na spisku komisije zadovoljena nacionalna struktura ali prema bodovima, ali, vi ste to izmijenili kako Vama odgovara i navodite kao “direktor ne poznaje kandidate”. Zašto se branite tako ako vam je “obraz čist”?

Naime, Ibro Miladin se izjasnio kao NEOPREDIJELJEN a zove se Ibro i amidža mu je bio Alija Miladin, heroj odbrane Sarajeva. Bošnjak, musliman, Dino Merlin pjesmu o njemu napisao. Zbunili ste ga, ne zna čovjek šta je? Dobar je on, sportista, džudista, ali zbog takvih kao Vi ne smije reći da je Bošnjak jer neće dobiti posao. Na listi pored njegovog imena piše N.

Na 12-tom mjestu je bio Nadir Čengić, jedan od fizički najspremnijih momaka na testiranju. Bošnjak, 23 godine, završio policijsku akademiju u Turskoj (4 godine), tečno govori tri jezika. Imao je 68 bodova. Skinuli ste i njega i na 12. mjesto stavili Murata Repešu sa 66 bodova i 32 godine starosti ali koji se izjasnio kao OSTALI. MURAT je “ostali”. Nije smio reći da je Bošnjak pa ste ga nagradili za to. Zar ne? I još je iz Stoca. (Izvinjavam se gospodinu Muratu.) Je li tu u pitanju nacionalni kriterij?

Skinuli ste i Edvina Smaku, momka od 2 metra i 110 kg. Planinu od čovjeka. Imao je 69 poena, a umjesto njega na listu je stavljen Laco Andrej od 175 cm koji ima 52 poena. Jedva je izbjegao eliminaciju sa testiranja i ima 17 poena manje. Ali Smaka se izjasnio kao Bošnjak, a Andrej je Hrvat.

Nezavisni odbor koji pominjete u demantiju već godinama ne postoji. Pitanje treba da glasi jeste li ste vi uopće “zakoniti direktor” i na osnovu čega se potpisujete kao direktor FUP-a? Starac poput vas određuje sudbinu mladosti ove zemlje.

Prema vašem demantiju vidljivo je da ste vjerovatno pripremili i Policijski odbor da odbije žalbe koje su dostavljene. Naravno, tamo ste postavili Hafizović Nurudina i Kuprešaković Mirka, (Sl. novine F BiH). Očekujemo identičan odgovor i identične članove kao u Vašem demantiju koji je sastavila Vaša pravna služba. Ipak, bilo bi krajnje sramotno to da taj Policijski odbor koji je zadužen da zaštiti građane od nezakonitosti i samovlašća pojedinaca odbije žalbe najsposobnijih a prihvati vašu odluku za najpodobnije specijalce. Da i oni prekrše Vaše kriterije za izbor kandidata, Vaš Pravilnik o izboru kandidata kao i Ustav F BiH, Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima i naravno Krivični zakon F BiH.

Iskreno očekujemo da će nakon svih natpisa u novinama, na portalima i tužbi koje ćemo vjerovatno pokrenuti, reagovati Kantonalno tužilaštvo i Sud u Sarajevu i prema mjesnoj nadležnosti naložiti privremenu mjeru do okončanja postupka jer je ovdje na sceni NEPRAVDA, NEZAKONJE, SAMOVLAŠĆE i TOTALITARIZAM i na kraju i KORUPCIJA u FUP-u.

Također ponovo pozivamo Aljošu Čamparu da kao čovjek i ministar F MUP-a ispravi nepravdu prema Hamdi Maličeviću, Nadiru Čengiću, Halilu Čeloviću i Edvinu Smaki te zaštiti ove momke od Lukačeve samovolje.

Pozivao Bakira Izetbegovića da konačno napravi prvi potez u zaštiti bošnjačke omladine od samovlašća i torture pojedinaca. Pozivamo i Policijski odbor da postupi po Zakonu i da ove momke posmatra kao svoju djecu a ne kao brojke, jer jedini oni prije tužbi i suda mogu zaustaviti nepravdu koju čini Lukač Dragan i za sad jedini oni mogu poništiti njegovu Odluku.

 

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.