Početna NAJNOVIJE VIJESTI Pedofilu Amilu Suljiću šest godina zatvora

Pedofilu Amilu Suljiću šest godina zatvora

6
DIJELI

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Sanela Rondić jučer je izreklo presudu Amilu Suljiću (55) optuženom za spolni odnos s djetetom. Pedofilu Suljiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od šest godina.

Blaži oblik

Vijeće je prihvatilo blaži oblik krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

– Za ovo krivično djelo minimalna kazna je tri godine zatvora, ali mu je izrečeno šest godina s obzirom na brojnost otežavajućih okolnosti – kazala je sutkinja Rondić.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite oštećenog djeteta.

Kako saznajemo, Suljić inače živi u Americi, ali ima mjesto stanovanja u Sarajevu. On je uhapšen 4. aprila prošle godine na Sarajevskom aerodromu po dolasku iz Amerike.

U Sarajevo je došao letom iz Beča, a priveli su ga pripadnici Jedinice granične policije i to po potrazi Tužilaštva Kantona Sarajevo. Otad se optuženi Suljić nalazio u pritvoru koje mu je vijeće jučer produžilo nakon izricanja presude.

Najavili žalbu

Suljićev branilac, advokat Džemail Bećirević najavio je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

– On je preživio genocid u Srebrenici, šest puta je ranjavan, a ništa od države nije tražio, čak je pomagao. Ovo će ga dotući, svi vještaci su rekli da oštećena nije imala nijednu modricu. Tvrdimo da nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, pa ne bi samoinicijativno dolazio u Sarajevo da je nešto počinio. Njega je inspektor putem telefona pozvao da dođe i on je sjeo u avion i došao kako bi opovrgnuo sve optužbe – kazao nam je advokat Bećirević.

Predviđena kazna

Minimalna kazna od tri godine predviđena je za stav 2 krivičnog djela spolni odnos s djetetom iz člana 207. Krivičnog zakona Federacije BiH. U tom članu se navodi da će se onaj ko izvrši nasilni spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom (član 203. Silovanje, stav 1.) ili s nemoćnim djetetom (član 204. Spolni odnos s nemoćnom osobom, stav 1.), kazniti s najmanje tri godine zatvora.

(Hayat.ba)

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.