Početna NAJNOVIJE AKTUELNO Po babi i po stričevima: Zašto je direktor Arhiva BiH lagao da...

Po babi i po stričevima: Zašto je direktor Arhiva BiH lagao da je sin njegovog zamjenika radio u ovoj instituciji?!

153
0
DIJELI

Kako saznaje BIRN BiH, Adnan Hadžiabdić je u zadnjih godinu dana bio uposlen na osnovu ugovora o djelu nešto više od pola godine, a ugovor je raskinut krajem aprila, prije dolaska državnih revizora, koji su i tokom ranijih revizija ukazivali na “rodbinske odnose između rukovodstva i uposlenih”

U zadnjih godinu dana, na osnovu ugovora o djelu, u Arhivu BiH bio je zaposlen Adnan Hadžiabdić, sin zamjenika direktora ove institucije Hadžije Hadžiabdića.

Hadžija Hadžiabdić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je njegov sin bio uposlen u Arhivu BiH, kazavši da je angažiran jer se “ukazala potreba”.

“Nije on tamo baš bio stalno zaposlen, samo jeste po ugovoru o djelu… Neki povremeni poslovi”, pojasnio je Hadžija Hadžiabdić.

Prije Hadžiabdićeve potvrde, iz Arhiva BiH su negirali da je Adnan Hadžiabdić kod njih zaposlen po bilo kom osnovu. U zvaničnom odgovoru, koji je potpisao direktor ove institucije Saša Klepić, stoji da “Adnan Hadžiabdić u Arhivu BiH nije zaposlen ni po ugovoru o djelu, niti po ugovoru radu na određeno ili neodređeno vrijeme”.

Kako saznaje BIRN BiH, Adnan Hadžiabdić je u zadnjih godinu dana bio uposlen na osnovu ugovora o djelu nešto više od pola godine, a ugovor je raskinut krajem aprila, prije dolaska državnih revizora, koji su i tokom ranijih revizija ukazivali na “rodbinske odnose između rukovodstva i uposlenih”. Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH će biti dostupan tek krajem narednog mjeseca.

Međutim, Adnan Hadžiabdić je ispred Arhiva BiH do prošlog petka pohađao obuku o restauraciji građe u Gazi Husrev-begovoj medresi, što su BIRN-u BiH potvrdili u ovoj ustanovi.

Kako su rekli, Hadžiabdić je s još jednom kolegicom iz Arhiva BiH prisustvovao toj obuci, na kojoj su bili i djelatnici Arhiva Hercegovine iz Mostara, Orijentalnog instituta te Historijskog arhiva.

Uglješa Vuković iz “Transparency Internationala” je kazao da su istraživanja pokazala da većina institucija BiH nema plan kojim se unaprijed planiraju angažmani po osnovu ugovora o djelu.

“Revizorski izvještaji su na sličnom tragu, pa su glavni zaključci da nisu definisana jedinstvena pravila i procedure u pogledu takvih angažmana, kao ni u vezi s izvještavanjem o obavljenom poslu, neophodnih stručnih kvalifikacija koje moraju imati angažovana lica. To sve upućuje da važeći propisi ne garantuju osnovne pretpostavke transparentnosti, ali ni odgovornog raspologanja javnim sredstvima jer se daju prevelika ovlašćenja rukovodiocima institucija, čime se stvara plodno tle za moguće zloupotrebe”, istakao je Vuković.

Na pitanje smatra li da je u redu da zapošljava svoga sina u instituciji u kojoj je jedan od rukovodilaca, Hadžija Hadžiabdić nije želio komentirati.

“Nemam ja tu nikakve izjave da dajem. Šta ja znam. Ukazala se potreba i radio je”, rekao je on.

Na pitanje planira li sina vratiti na posao, Hadžiabdić je odgovorio: “Ne smije se… Nema za sada ništa.”

DIJELI