Početna VIJESTI KULTURA Pogledajte budući izgled trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

Pogledajte budući izgled trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

126
DIJELI

Kako je ranije najavljeno, Općina Centar Sarajevo će urediti trg “Susan Sontag” ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, imajući u vidu da je to pozorište zbog svog kulturnog i historijskog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, te da se prostorno nalazi u centru grada.

Općina Centar će u potpunosti finansirati ovaj projekt, za koji su osigurana sredstva u budžetu za 2016. godinu.

Prema riječima Đenite Bogunić-Kešelj, šefice odjela za komunalne poslove u Općini Centar, urađene su sve pripreme, tako da bi radovi mogli početi u oktobru.

“Poduzeli smo neophodne aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije i neophodnih saglasnosti i odobrenja za uređenje prostora trga. Završen je idejni projekt, kojeg je uradila projektantska kuća ‘Idea’ d.o.o. i dostavljen na saglasnost Zavodu za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine. Trenutno se radi na razradi projekta na nivou glavnog projekta. Idejni projekt je rađen po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta. Prema idejnom rješenju uređenja, odnosno sanacije trga, imajući u vidu da su sada ploče na trgu veoma oštećene i dotrajale, predviđeno je popločavanje granitnim pločama (različite obrade) cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. U sklopu ovog projekta planirano je djelimično proširenje Ulice branilaca Sarajeva prema trgu gdje će biti formirano ostrvo. Uz to, bit će urađena sanacija stepeništa na glavnom ulazu u Narodno pozorište koje će biti popločano kamenom hreša. Osim toga, predviđeno je postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hotrikulturno uređenje zelenih površina na trgu”, pojasnila je Đenita Bogunić-Kešelj.

Inače, projekat je rađen u konsultaciji s nadležnim institucijama zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je prilikom nedavne posjete Narodnom pozorištu upoznao direktoricu Marijelu Hašimbegović o planiranim aktivnostima na uređenju trga “Susan Sontag”, te naglasio kako je nedopustivo da trg ispred jednog ovako značajnog spomenika kulture izgleda kao sada i da će Općina Centar uložiti maksimalne napore kako bi radovi bili okončani u ovoj godini.

DIJELI
NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Znamo.ba portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Znamo.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Znamo.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.